Znatno bolji kvalitet vazduha u Banjaluci zahvaljujući grijanju na biomasu

Srna
Znatno bolji kvalitet vazduha u Banjaluci zahvaljujući grijanju na biomasu

Banjaluka - U Banjaluci je u novembru, prema svim parametrima, vazduh bio znatno boljeg kvaliteta u poređenju sa istim mjesecom 2016. godine kada je korišten mazut kao energent, pokazuju komparativni podaci o kvalitetu vazduha u sezoni grijanja, koje je uradilo gradsko Odjeljenje za komunalne poslove.

Rezultati mjerenja zagađenosti vazduha egzaktno dokazuju da je prelazak grijanja na biomasu u posmatranom periodu doveo do znatnog smanjenja zagađenja, što je posebno izraženo kod emisije sumpor-dioksida, saopšteno je iz Gradske uprave.

Srednja mjesečna vrijednost sumpor-dioksida u novembru 2016. godine, u vrijeme kada se grad grijao na mazut, iznosila je 29,68 mikrograma po metru kubnom, a u novembru ove godine, kada je grijanje prešlo na biomasu, bila skoro šest puta manja, odnosno iznosila je 5,41 mikrogram po metru kubnom. Slični podaci zabilježeni su i kod emisije lebdećih čestica. Tokom novembra ove godine zabilježena je srednja vrijednost od 31,54 mikrograma po metru kubnom, a u novembru 2016. godine izmjereno je 65,34 mikrograma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana