Знатно бољи квалитет ваздуха у Бањалуци захваљујући гријању на биомасу

Срна
Знатно бољи квалитет ваздуха у Бањалуци захваљујући гријању на биомасу

Бањалука - У Бањалуци је у новембру, према свим параметрима, ваздух био знатно бољег квалитета у поређењу са истим мјесецом 2016. године када је кориштен мазут као енергент, показују компаративни подаци о квалитету ваздуха у сезони гријања, које је урадило градско Одјељење за комуналне послове.

Резултати мјерења загађености ваздуха егзактно доказују да је прелазак гријања на биомасу у посматраном периоду довео до знатног смањења загађења, што је посебно изражено код емисије сумпор-диоксида, саопштено је из Градске управе.

Средња мјесечна вриједност сумпор-диоксида у новембру 2016. године, у вријеме када се град гријао на мазут, износила је 29,68 микрограма по метру кубном, а у новембру ове године, када је гријање прешло на биомасу, била скоро шест пута мања, односно износила је 5,41 микрограм по метру кубном. Слични подаци забиљежени су и код емисије лебдећих честица. Током новембра ове године забиљежена је средња вриједност од 31,54 микрограма по метру кубном, а у новембру 2016. године измјерено је 65,34 микрограма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана