Znakovi “žrtve” vandala i vozača

Aleksandar Stojanović
Znakovi “žrtve” vandala i vozača

Banjaluka - Uništavanje saobraćajne signalizacije uzima sve više maha, a samo u prošloj godini oštećeno je više od 300 saobraćajnih znakova, čime je prouzrokovana šteta od 80.000 maraka.

Umjesto da vozačima omoguće normalno odvijanje saobraćaja, znakovi su postali mjesto za ispisivanje grafita, lijepljenje naljepnica, ispoljavanje snage obijesnih pojedinaca, krađu pojedinih saobraćajnih znakova, o čemu je obavještavana i nadležna policijska stanica. Naravno, signalizacija je i česta “žrtva” saobraćajnih nesreća i loših vozača.

- U proteklom periodu pojačan je trend namjernog uništavanja i oštećenja vertikalne saobraćajne signalizacije, pri čemu, pored materijalne štete, dolazi i do narušavanja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju - naveli su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Posljednji takav slučaj desio se u ulici Dr Vojislava Đede Kecmanovića, kada je srušen znak za ograničenje brzine, a ovaj slučaj prijavila je žiteljka te ulice Jovana Vračar.

- Ujutro sam ustala i s prozora vidjela da je znak oboren na zemlju i slučaj sam prijavila nadležnim službama. U ovom naselju živi mnogo djece, pa je zbog toga ovaj znak veoma bitan, jer mnogo auta prolazi ovom ulicom. Međutim, nadležne službe su u najkraćem mogućem roku sanirale štetu - navodi Vračareva.

Dodala je da pojedini vozači ionako često ne poštuju saobraćajne propise, ali da je znak sa ograničenjem ipak bitan, jer svi nesavjesni vozači ipak mogu biti kažnjeni ako se ogluše o propise.

Prošle godine oštećeno je deset saobraćajnih ogledala, šest svijetlećih znakova, 30 stajališnih oznaka i više od 900 vertikalnih znakova.

Po Zakonu o osnovama bezbjednosti u saobraćaju na putevima u BiH uništavanje saobraćajne signalizacije je prekršaj, a za svako neovlašćeno uklanjanje i uništavanje znakova predviđena je novčana kazna.

- Međutim, ove pojave, i pored naših upozorenja, nemaju tendenciju opadanja, a posljedice ovog vandalskog ponašanja mogu biti tragične, jer vozači nemaju informaciju koja im je neophodna za bezbjedno kretanje, te može doći do saobraćajnih nesreća i tragičnih posljedica - dodaju u Odjeljenju.

Iz Gradske uprave pozivaju sve građane da oštećenje ili uništavanje saobraćajne signalizacije mogu prijaviti putem aplikacije “Građanska patrola”, te na broj 051/244-444.+

Signalizacija

Mještani Starčevice su se žalili da je na kolovozu ispred novog kružnog toka na istočnom tranzitu, kod “As marketa”, ostala iscrtana saobraćajna signalizacija koja je tu bila prije izgradnje nove raskrsnice.

- Iz pravca Rebrovačke crkve prema Obilićevu na kolovozu su još iscrtani znakovi za obavezan smjer lijevo, pa je situacija zbunjujuća - dodao je jedan od žitelja ovog naselja.

Naglasio je da se nada da će nadležni u najbržem roku dovesti u red raskrsnicu, jer za one koji ne poznaju taj kraj signalizacija stvara konfuznu situaciju u saobraćaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana