Знакови “жртве” вандала и возача

Александар Стојановић
Знакови “жртве” вандала и возача

Бањалука - Уништавање саобраћајне сигнализације узима све више маха, а само у прошлој години оштећено је више од 300 саобраћајних знакова, чиме је проузрокована штета од 80.000 марака.

Умјесто да возачима омогуће нормално одвијање саобраћаја, знакови су постали мјесто за исписивање графита, лијепљење наљепница, испољавање снаге обијесних појединаца, крађу појединих саобраћајних знакова, о чему је обавјештавана и надлежна полицијска станица. Наравно, сигнализација је и честа “жртва” саобраћајних несрећа и лоших возача.

- У протеклом периоду појачан је тренд намјерног уништавања и оштећења вертикалне саобраћајне сигнализације, при чему, поред материјалне штете, долази и до нарушавања безбједности свих учесника у саобраћају - навели су из Одјељења за саобраћај и путеве.

Посљедњи такав случај десио се у улици Др Војислава Ђеде Кецмановића, када је срушен знак за ограничење брзине, а овај случај пријавила је житељка те улице Јована Врачар.

- Ујутро сам устала и с прозора видјела да је знак оборен на земљу и случај сам пријавила надлежним службама. У овом насељу живи много дјеце, па је због тога овај знак веома битан, јер много аута пролази овом улицом. Међутим, надлежне службе су у најкраћем могућем року санирале штету - наводи Врачарева.

Додала је да поједини возачи ионако често не поштују саобраћајне прописе, али да је знак са ограничењем ипак битан, јер сви несавјесни возачи ипак могу бити кажњени ако се оглуше о прописе.

Прошле године оштећено је десет саобраћајних огледала, шест свијетлећих знакова, 30 стајалишних ознака и више од 900 вертикалних знакова.

По Закону о основама безбједности у саобраћају на путевима у БиХ уништавање саобраћајне сигнализације је прекршај, а за свако неовлашћено уклањање и уништавање знакова предвиђена је новчана казна.

- Међутим, ове појаве, и поред наших упозорења, немају тенденцију опадања, а посљедице овог вандалског понашања могу бити трагичне, јер возачи немају информацију која им је неопходна за безбједно кретање, те може доћи до саобраћајних несрећа и трагичних посљедица - додају у Одјељењу.

Из Градске управе позивају све грађане да оштећење или уништавање саобраћајне сигнализације могу пријавити путем апликације “Грађанска патрола”, те на број 051/244-444.+

Сигнализација

Мјештани Старчевице су се жалили да је на коловозу испред новог кружног тока на источном транзиту, код “Ас маркета”, остала исцртана саобраћајна сигнализација која је ту била прије изградње нове раскрснице.

- Из правца Ребровачке цркве према Обилићеву на коловозу су још исцртани знакови за обавезан смјер лијево, па је ситуација збуњујућа - додао је један од житеља овог насеља.

Нагласио је да се нада да ће надлежни у најбржем року довести у ред раскрсницу, јер за оне који не познају тај крај сигнализација ствара конфузну ситуацију у саобраћају.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана