Златник у насељу Старчевица добио четрнаестогодишњи Данијел Томић

Срна
Златник у насељу Старчевица добио четрнаестогодишњи Данијел Томић

Бањалука - У Цркви Свете Петке у бањалучком насељу Старчевица данас је одржано традиционално ломљење божићне чеснице за дјецу, а златник са мотивом Христовог рођења био је у комаду чеснице коју је одломио четранестогодишњи Данијел Томић.У овом божићном обичају, у организацији Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске, учествовао је велики број дјеце.

Предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске Милорад Арлов рекао је новинарима да је ово јубиларно, десето ломљење чеснице у насељу Старчевица, а треће које се одржава у новом храму.


Арлов је изразио очекивање да ће се у овом храму окупљати низ година све генерације.

"Хоћемо да дјеци подаримо радост Божића. Божић је празник рађања, даровања и праштања", рекао је Арлов и изразио очекивање да ће млађе генерације наставити ову традицију.

Он је захвалио Управи за дијаспору и сарадњу са Србима у региону Владе Србије која је обезбиједила златник, те пекари "Старчевица" која већ низ година поклања божићну чесницу.

"Сваки пут кад организујемо ломљење чеснице мислимо и на дјецу на Косову и Метохији и желимо да и они у миру и срећи и благостању дочекају низ празника, нарочито Божић и да нам чувају Косово и Метохију", рекао Арлов и додао да су овакви догађаји неколико пута подарени и дјеци на Косову и Метохији.

Арлов је честитао побједнику и свој дјеци истичући да су сви они данас побједници."Данијелу нека овај златник донесе срећу и нека се увијек сјећа и кад буде одрастао човјек и кад буде имао своју породицу нека га пренесе на своја покољења која буде имао", рекао је Арлов.

Данијел Томић, који је ученик деветог разреда основне школе "Доситеј Обрадовић", каже да је изненађен и сретан истичући да трећу годину учествује у ломљењу чеснице у Цркви Свете Петке у бањалучком насељу Старчевица.

"Очекујем да ми овај златник донесе срећу", каже Данијел са поносом и додаје да ће га добро чувати.

Он је истакао да је Божић најрадоснији празник, додавши да ће га прославити са родитељима у здрављу и весељу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана