Zimske službe spremno dočekuju snijeg

Igor Pilipović
Zimske službe spremno dočekuju snijeg

Banjaluka - Zimske službe spremno dočekuju nastupajuću zimu i obećavaju da se neće ponoviti januar 2016. godine kada je Gradska uprava izricala kazne komunalnim preduzećima zbog lošeg čišćenja snijega sa ulica.

- Sve je spremno i utegnuto za zimske uslove. Mehanizacija je u pripravnosti, a imamo i dovoljno abrazivnog materijala - rekao je direktor "Niskogradnje" Ljubomir Ćubić, preduzeća koje je zaduženo za uklanjanje snijega sa jednog dijela gradskog područja.

Dodao je da im je prošla zima sa velikim sniježnim pokrivačem bila najbolji pokazatelj da reakcija putara mora biti brza i adekvatna.

- Podigli smo sve na viši nivo. Spremni smo i neće biti problema - poručio je Ćubić.

Tehnički direktor "Čistoće" Milan Plavšić kazao je da je ovo komunalno preduzeće na vrijeme počelo pripreme za zimu.

- Na vrijeme smo nabavili opremu za zimsku službu. U slučaju jakih sniježnih padavina, kao i uvijek, biće angažovano sve raspoloživo ljudstvo i mehanizacija - rekao je Plavšić.

Dodao je da imaju dovoljno abrazivnog materijala, a da su ljudstvo i mehanizacija spremni.

U Gradskoj upravi kažu da je programom zimske službe za 2015/2016. godinu za šest gradskih i osam seoskih područja planirano 18.000 metara kubnih abrazivnog materijala.

- U toku je nabavka 200 tona soli, a postoje zalihe od prošle zime koje su dovoljne da u slučaju potrebe zimska služba može već sada da ih koristi. Inače, abrazivni materijal obezbjeđuju preduzeća koja su izabrana da održavaju prohodnost puteva i čiste ulice zimi - kazali su u Gradskoj upravi.

Dodali su da je u toku javna nabavka za izbor izvođača radova za pojedina područja i za vrlo kratko vrijeme biće poznato koja preduzeća će ih održavati.

- Od šest rejona, u toku je izbor za dva, dok na četiri postoje izvođači. "Čistoća", "Eko-euro tim" i "Niskogradnja" su već raspoređeni. Budžetom za rad zimskih službi u predstojećoj zimi planirano je 1,3 miliona maraka - rekli su u Gradskoj upravi.

Stanovnik Centra Darko Novaković nada se da ova zima neće biti kao prošla kada su ulice bile neprohodne.

- Trotoari u centru bili su zatrpani snijegom, nije se moglo hodati i tako danima. Ni saobraćajnice nisu bile ništa bolje, pa se nadam da su naši putari izvukli neke pouke od prošle zime - rekao je Novaković.

Preduzeća "Niskogradnja" i "Čistoća" zbog lošeg čišćenja prošle zime kažnjena su sa po 10.000 KM.

Rad

Zimska služba obavezna je da radi od 15. novembra do 15. marta, u skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

- Rad zimske službe može početi i ranije ili završiti kasnije, zavisno od vremenskih prilika - stoji u programu rada zimske službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana