Zimska čarolija za sve generacije

Vesna Popović, Miloš Vasiljević
Zimska čarolija za sve generacije

Banjaluka - Zimska čarolija donijela je ove godine u „Zimzograd“ mnoštvo zabave za sve generacije koje će 30 dana imati priliku da uživaju u raznovrsnosti hrane, slatkiša, pića i muzike.

Ova manifestacija, koja se po peti put održava na Trgu Krajine, otvorila je vrata 1. decembra, a zabava je pod desetinama hiljada lampica i svjetlosnih efekata zagarantovana sve do 2. januara iduće godine.

Kao i prethodnih godina kućice „Zimzograda“ kriju ponešto za sve generacije i različite ukuse.

Različite slatke i slane đakonije su izazov za posjetioce, a za one koji vole slatkiše i kućica „Slatka tajna“ nudi bogatstvo ukusa u vidu lizalica, pralina, čokoladica…

- Četvrtu godinu u „Zimzogradu“ imamo široku ponudu konditorskih proizvoda. Najviše nam se obraduju mališani koji su najčešće mušterije i kojima roditelji ne mogu odbiti nijednu želju - rekla je prodavačica u ovoj „slatkoj“ kućici.

Miris suvog i dimljenog mesa, kao i različitih sireva, širi se iz kućice „Pršutići“.

- Omiljeni proizvodi posjetilaca su do sada bili visočka pečenica, sudžuk, te visočka stelja, a vjerujem da će tako viti i ove godine. Sir koji imamo u ponudi je iz domaće proizvodnje iz Bosanskog Petrovca - rekao je prodavac Saudin Plavčić.

Pored suvomesnatih proizvoda posjetioci na više lokacija mogu da uživaju u roštilju, ali i bogatoj ponudi sendviča.

Nakon ćevapa i pljeskavica, posjetioci pivo mogu da popiju na više lokacija u „Zimzogradu“, a kada je hladno mogu se ugrijati i kuvanim vinom i rakijom.

U ulici šarenila mirisa i ukusa neizostavna je i kućica posvećena kafi, gdje posjetioci uz besplatnu toplu šoljicu ovog napitka mogu da predahnu, ali i sagledaju bogatu ponudu aroma crnog napitka.

Za ljubitelje igara na sreću jedna od ovogodišnjih novina u „Zimzogradu“ je i „Mocart bar“, gdje se posjetioci mogu registrovati za onlajn klađenje, a nedaleko je i kućica „Lutrije RS, s mnoštvom srećki.

Pored kućica, zimsku idilu upotpunili su i štandovi koji nude različite rukotvorine, suvenire, te proizvode domaće radinosti. Na njima posjetioci mogu da kupe reklamne šolje, šalove sa simbolima grada i sportskih klubova, rezbarije od drveta, ljekovite preparate na bazi meda i mnoge druge proizvode.

Dobroj zabavi i raspoloženju u „Zimzogradu“ doprinijeće di-džejevi, tamburaši, saksofonisti, duo i trio sastavi, a koji će nastupati svaki radni dan od 17 časova. Vikendom će posjetioci od 18 časova moći da uživaju u zvukovima Zimzogradskih tamburaša.

Za tinejdžere je predviđeno gostovanje popularnih „jutjubera“, a juče je svoje idole Muđu i Ćaleta došlo da vidi oko 2.000 tinejdžera, koji su u dugim redovima čekali autograme i fotografisanje sa njima.

„Fanta Meet-up“ ugostiće do kraja decembra i druge tinejdžerske zvijezde poput Jaserštajna, Marije Žeželj, Zvognja, Davora Gerbusa i Jane Dačović.

„Zimzograd“ je u saradnji sa gradom i Turističkom organizacijom organizovala agencija „Mint“, a direktorica te agencije Milena Mijatović ističe da je ovogodišnja ponuda jedinstvena.

  • Potrudili smo se da zadovoljimo čulo ukusa i mirisa sa više od 60 izlagača iz cijele BiH, ali i programom koji će biti jednako interesantan djeci i odraslima. Ne sumnjamo da ćemo i ove godine zabilježiti rekordnu posjećenost i da će Banjaluka biti stavljena na regionalnu mapu dešavanja - naglasila je Mijatovićeva.

Zabavni park

Ponuda za najmlađe nije ograničena samo na slatkiše, već su ima na raspolaganju i mini-zabavni park i klizalište. Autiće, vrtuljke i mini-ringišpil mogu naći između Trga Krajine i Tržnice, dok je klizalište postavljeno u parku „Petar Kočić“. Na Trgu je i neizostavna kućica za fotografisanje sa Djeda Mrazom.

Cijene hrane i pića:

kuvana rakija 1 - 1,50 KM

kuvano vino 2 - 2,50 KM

pivo konzerva 2 KM

pivo točeno 2 KM

voda 1,5 KM

kafa 1,5 KM

1 kg sira 12 - 18 KM

sušeno goveđe meso 12 - 25 KM

sušena jaretina 25 KM

1 kg meda od 12 KM

praline 1 - 2 KM

lizalice 0,50 - 1 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana