Зграде неће никнути на санкалишту на Старчевици

Весна Поповић
Зграде неће никнути на санкалишту на Старчевици

Бањалука - Велико брдо у улици Косовке дјевојке на Старчевици и даље ће остати простор за игру малишана и мјесто гдје се санкају зими јер су се градске власти успротивиле плановима да се на овом простору изграде четири стамбене зграде.

Градоначелник Игор Радојичић и в.д. начелника Одјељења за просторно уређење Слободан Станаревић нису прихватили иницијативу за измјену регулационог плана стамбеног насеља Старчевица у којој је тражено да се дозволи градња ових објеката на површини која је иначе планирана као дио рејонског парка и за објекат друштвеног дома.

Према сазнањима "Гласа Српске" управо је заштита зимског кутка за дјецу пресудила да се Радојичић успротиви овом плану, и да са ресорним Одјељењем, да негативно мишљење  иницијативи за измјену регулационог плана.

Закључак за неприхватање ове иницијативе требало би да разматрају одборници Скупштине града на данашњем засједању.  Одборници ће дати посљедњу ријеч о овом питању. Уколико тај закључак добије већину биће стопирана  иницијатива за измјену регулационог плана.

Став градоначелника је подржала и скупштинска Комисија за просторно уређење, заштиту околине културног и природног насљеђа на засједању 19. маја а очекује се да ће одборници владајуће коалиције, али и опозиције, подржати Радојичићев став да не смије доћи до девастације ове, јединствене зелене површине највећег градског насеља.

Одборник НДП-а и мјештанин Старчевице Саша Лазић сматра да не треба дозволити изградњу на овом популарном санкалишту за дјецу.

- Та зелена површина је потребна Старчевици али и цијелом граду. Околина је претрпана зградама а ту је и рејонска котловница. Зими људи из цијелог града доводе дјецу на Велико брдо јер се вјероватно ради о једином правом простору за санкање у граду - рекао је Лазић.

Према документу из Градске управе иницијативу за измјену регулационог плана поднио је Миленко Девура а затражена је изградња четири стамбене зграде са укупно 95 станова.

Нејасноће

Поједини одборници сматрају да је нејасно да ли ће бити могуће у неко догледно вријеме поново тражити измјене овог регулационог плана.

Као један од разлога за неприхватање ове иницијативе је наведено да покретач није доставио сагласност власника свих парцела али питање је шта ће бити ако они то накнадно учине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана