Željeznicama RS zbog pretovara rude u Ložioničkoj ulici kazna od 3.000 KM

J. Perišić, V. Popović
Željeznicama RS zbog pretovara rude u Ložioničkoj ulici kazna od 3.000 KM

Banjaluka - Gradska inspekcija izdaće "Željeznicama RS" prekršajni nalog na 3.000 KM zbog skladištenja rude boksita bez ekološke dozvole u Ložioničkoj ulici.

Saopšteno je to juče iz Gradske uprave.

Ova reakcija uslijedila je poslije jučerašnje dojave stanovnika pomenute ulice da se, uprkos zabrani, pretovara ruda.

Ekološki inspektori su izašli na lice mjesta i utvrdili da je ruda boksita istovarena nekoliko stotina metara od mjesta gdje je 2. decembra postavljena crvena traka kojom je "Željeznicama RS" zabranjeno skladištenje ove rude.

- Evidentno je da se radi o pokušaju izbjegavanja ranije izdatog naloga kojim je naložena zabrana pretovara i skladištenja rude na pomenutoj lokaciji bez ekološke dozvole - rekli su u Gradskoj upravi.

Istakli su da će iz tog razloga zona zabrane narednih dana biti dodatno proširena kako bi bili spriječeni svi dalji pokušaji izbjegavanja sprovođenja pomenutog rješenja.

- Ekološka inspekcija i Gradska uprava biće dosljedni i veoma striktni u sprovođenju ove zabrane, čiji je prvenstveni cilj zaštita zdravlja stanovništva i dosljedno sprovođenje slova zakona, bez obzira na to o kojem pravnom subjektu je riječ - kazali su u Gradskoj upravi.

Jedan od radnika na pretovaru rude kojeg smo juče zatekli u Ložioničkoj ulici rekao je da se pretovar vrši na jedinom mjestu gdje je to moguće.

- Ovim ne kršimo nikakvu zabranu. Nešto se mora riješiti u ovom slučaju, jer ovako više ne ide. Zabrana deponovanja je 400 metara odavde, a ovdje je samo pretovar. Dolazila nam je inspekcija i ljudi iz ministarstva kao i direktor rudnika boksita Jajce. Svi su dolazili da vide šta i kako dalje jer se nešto mora preduzeti. Ne mogu tri žene zaustaviti "Željeznice RS" da rade - rekao je radnik koji nije želio da mu objavimo ime.

Ekološki inspektori zabranili su proteklog petka "Željeznicama RS" skladištenje boksitne rude na parceli pored 20. kolosijeka u Ložioničkoj ulici, a crvena traka koju su postavili može biti skinuta samo kada ovo preduzeće nabavi ekološku dozvolu.

"Željeznice RS"

Iz "Željeznica RS" juče nismo uspjeli da dobijemo stav u vezi sa ovim pitanjem. U saopštenju koje su o ovoj problematici dostavili 6. decembra su rekli da ne vrše skladištenje rude boksita, nego prevoz koji uključuje pretovar.

- Ekološka dozvola koju ŽRS posjeduju podrazumijeva pretovar rude, a ekološki inspektor grada Banjaluka onemogućio je preduzeću da prevozi ovu vrstu robe od koje ostvaruje znatan prihod - navedeno je u tom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana