Zeleni vir: Leći ćemo na put da dobijemo radar

Danijela Stokanić
Zeleni vir: Leći ćemo na put da dobijemo radar

Banjaluka - Mještani naselja Zeleni vir poručili su da ni po koju cijenu neće odustati od protesta i da će, ako treba, leći na magistralni put da bi dobili radar, koji im je obećan još prije sedam mjeseci.

Protesti u tom naselju zakazani su za ponedjeljak, a mještani kažu da nemaju drugi način da skrenu pažnju na veliki problem u njihovom naselju, jer ni nesreća koja se dogodila prije sedam mjeseci nije bila dovoljna opomena nadležnima.

Ogorčeni mještanin Ostoja Dragojević, djed dječaka Milana koji je tada bio žrtva bahatih vozača, rekao je da ga ništa neće spriječiti da izađe na ulicu.

-  Ako treba, leći ću i na magistralni put kako bismo dobili te radare, jer mi svoju djecu nismo našli na putu. Nadležni iz dana u dan obećavaju postavljanje tih radara, i to posljednjih sedam mjeseci - rekao je Dragojević.

Njegov unuk Milan kaže da se nerado sjeća tog kobnog dana kada je krenuo do drugara koji živi preko puta njegove kuće.

-  Sjećam se da je bio snijeg i da je čovjek koji me je udario automobilom veoma brzo vozio. Hvala Bogu pa sam preživio - dodao je Milan.

Njegova drugarica Milica rekla je da ponekad i po desetak minuta čeka kako bi prešla ulicu, jer vozači tim putem stalno jurcaju.

- Želimo da ovdje što prije budu postavljeni radari kako bismo moji drugari i ja bili što bezbjedniji kada prelazimo ulicu - kazala je Milica. Mještanka Rosa Božić kaže da se često zapita koliko još nesreća treba da se dogodi da bi nadležni postavili te kamere.

- Iako nemam male djece, podržavam odluku svojih komšija i pridružiću im se na protestima. Ne treba da odustaju od izlaska na ulicu, jer će samo tako dobiti kamere - naglasila je Božićeva.

Dodala je da je na istom putu prije 30 godina poginuo i njen brat i od tada pa do danas stradalo je više od 25 lica.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković rekao je da je postavljanje kamere u nadležnosti MUP-a.

- Novac za nabavku kamera je obezbijeđen - rekao je Novaković.

Iz MUP-a ističu da još nije raspisana javna nabavka za kamere, jer još traje testiranje opreme koja bi odgovarala.

- Planirana je nabavka deset stacionarnih kamera sa dvadesetak kućišta koje će biti raspoređene po kritičnim pravcima. Jedna od lokacija sigurno će biti i naselje Zeleni vir - rekla je portparol MUP-a Srpske Mirna Šoja.

Bezbjednost

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Milenko Jaćimović rekao je da postavljanje kamera ne iziskuje mnogo novca i truda.

- Republički i gradski organi problem mještana Zelenog vira shvataju neozbiljno - rekao je Jaćimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana