Zdravom ishranom do pravilnog razvoja

Dejana Bratić
Zdravom ishranom do pravilnog razvoja

Banjaluka - Zdrava ishrana veoma je važna za pravilan razvoj djece, a to su đacima Osnovne škole “Ivo Andrić” juče objasnili i demonstrirali učenici Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole.

Profesor Predrag Tošić i budući kuvari Nemanja Nikolić i David Dakić su tokom radionice “Eko Zdravko” demonstrirali mališanima kulinarske vještine, ali i kako se sprema ukusna hrana neophodna za pravilan razvoj.

U veseloj i prijatnoj atmosferi Ugostiteljske škole, osnovci su imali priliku da pripremaju zdrave sendviče i slatkiše. Ideju o organizovanju ove radionice pokrenula je nastavnica biologije i hemije u OŠ “Ivo Andrić” Ljubinka Zoranović.

 - Učenici su odlično reagovali na ovu ideju, što me posebno raduje. Cilj ove svojevrsne akcije je bio da se teorija primijeni u praksi i da se djeca hrane i da žive zdravo - rekla je Zoranovićeva.

Profesor praktične nastave Predrag Tošić zadovoljan je što su mališani mogli da vide kako se priprema zdrava hrana.

- Đaci OŠ “Ivo Andrić” izrazili su želju da dođu kod nas i da zajedno obradimo temu ishrane i zdravog života. Pripremali smo krem namaz od piletine i povrća na integralnom tostu. Za desert smo pravili domaću bonžitu, kolač od suvog voća i orašastih plodova bez jaja i brašna - kazao je Tošić.

Dodao je da je ovo sjajna radionica jer starije generacije prenose mlađima kulinarske vještine, promovišu zdravu ishranu i uopšteno zdrav život.

- Ova radionica je veoma bitna za njih, ali i za sve nas. Cilj nam je da nametnemo trend zdrave ishrane i da objasnimo da to nije teško i komplikovano za pripremanje - naglasio je Tošić.

Učenica devetog razreda Sara Tubić rekla je da je radionica bila interesantna i korisna.

- Bilo je veoma poučno i zanimljivo. Najviše mi se dopalo kad smo pravili kolač sa suvim voćem i žitaricama. Mislim da treba da se trudimo da se hranimo zdravo jer je to važno za naš uzrast - rekla je Tubićeva.

 

Interesovanje

Učenik trećeg razreda Ugostiteljske škole Nemanja Nikolić rekao je da mu je bilo zadovoljstvo da uči osnovce kako da pripreme hranu.

- Prezentovali smo im sve vidove zdrave ishrane. Pokazali smo im kako da naprave domaći voćni jogurt, koji je mnogo zdraviji od onog koji kupujemo u prodavnici. Neki od učenika izrazili su interesovanje da se upišu u ovu školu i postanu kuvari - kazao je Nikolić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana