Здравом исхраном до правилног развоја

Дејана Братић
Здравом исхраном до правилног развоја

Бањалука - Здрава исхрана веома је важна за правилан развој дјеце, а то су ђацима Основне школе “Иво Андрић” јуче објаснили и демонстрирали ученици Угоститељско-трговинско-туристичке школе.

Професор Предраг Тошић и будући кувари Немања Николић и Давид Дакић су током радионице “Еко Здравко” демонстрирали малишанима кулинарске вјештине, али и како се спрема укусна храна неопходна за правилан развој.

У веселој и пријатној атмосфери Угоститељске школе, основци су имали прилику да припремају здраве сендвиче и слаткише. Идеју о организовању ове радионице покренула је наставница биологије и хемије у ОШ “Иво Андрић” Љубинка Зорановић.

 - Ученици су одлично реаговали на ову идеју, што ме посебно радује. Циљ ове својеврсне акције је био да се теорија примијени у пракси и да се дјеца хране и да живе здраво - рекла је Зорановићева.

Професор практичне наставе Предраг Тошић задовољан је што су малишани могли да виде како се припрема здрава храна.

- Ђаци ОШ “Иво Андрић” изразили су жељу да дођу код нас и да заједно обрадимо тему исхране и здравог живота. Припремали смо крем намаз од пилетине и поврћа на интегралном тосту. За десерт смо правили домаћу бонжиту, колач од сувог воћа и орашастих плодова без јаја и брашна - казао је Тошић.

Додао је да је ово сјајна радионица јер старије генерације преносе млађима кулинарске вјештине, промовишу здраву исхрану и уопштено здрав живот.

- Ова радионица је веома битна за њих, али и за све нас. Циљ нам је да наметнемо тренд здраве исхране и да објаснимо да то није тешко и компликовано за припремање - нагласио је Тошић.

Ученица деветог разреда Сара Тубић рекла је да је радионица била интересантна и корисна.

- Било је веома поучно и занимљиво. Највише ми се допало кад смо правили колач са сувим воћем и житарицама. Мислим да треба да се трудимо да се хранимо здраво јер је то важно за наш узраст - рекла је Тубићева.

 

Интересовање

Ученик трећег разреда Угоститељске школе Немања Николић рекао је да му је било задовољство да учи основце како да припреме храну.

- Презентовали смо им све видове здраве исхране. Показали смо им како да направе домаћи воћни јогурт, који је много здравији од оног који купујемо у продавници. Неки од ученика изразили су интересовање да се упишу у ову школу и постану кувари - казао је Николић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана