Због поскупљења горива поскупио и такси превоз

nezavisne.com
Због поскупљења горива поскупио и такси превоз

Бањалука - Такси превозници су због честих поскупљења горива у посљедње вријеме у петак одлучили да смање попуст на вожњу, усљед чега је дошло до поскупљења такси превоза.

У петак су сва удружења таксија у граду осим “Патрол таџија”, који има свој посебан цјеновник, кориговала цијене.

Удружења такси превозника, која су до сада нудила попуст 20 одсто, смањила су га на 10 одсто, а она која су нудила 30 одсто сада нуде 20 одсто попуста. Појаснили су да су посљедице поскупљења такси превоза увођење акциза и три поскупљења горива.

Такси превозници су крајем априла најавили да би услуге њиховог превоза могле да поскупе ако дође до новог скока цијена горива.

“Корекција попуста значи одмах смањење обима посла за 15 одсто”, кажу такси превозници.

Драган Пуришић, предсједник Удружења “Бањалучки такси”, казао је да је морало доћи до мале корекције цијена услуга усљед честог поскупљења горива.

“Били смо принуђени да коригујемо попуст. Због тога ће бити смањен обим посла за око 15 одсто. Кад год смо смањили попуст, смањио се и број вожњи”, рекао је Пуришић.

Прије увођења акциза на гориво такси удружења донијела су одлуку да коригују попуст, тако да су они који су нудили 50 одсто морали да спусте попуст на 30, а ко је имао 30, морао га је спустити на 20 одсто, јер, како су појаснили такси превозници, нису могли пословати са толиким попустом.

Дарко Вучић, предсједник Удружења “Еуро такси”, рекао је да је ово удружење у петак смањило попуст на 10 одсто, иако је до сада нудило 20 одсто попуста.

“Знамо да ће дио посла опасти, али не можемо радити на своју штету”, рекао је Вучић.

Борис Томић, директор “Патрол таџија”, казао је да су урадили корекцију цијена у задњих шест година само кад је цијена акциза први пут уведена на гориво.

“Тада смо кориговали цијену старта са 1,60 на 1,90 КМ, и то је било фиксно повећање, нисмо дирали цијену километра и немамо намјеру даље поскупљивати. Све ће остати као што и јесте: цијена старта је 1,90 КМ, а једног километра 1,20 КМ”, рекао је Томић.

На територији града има 265 такси возила, што је, према Пуришићевим ријечима, довољан број.

Иако корисници такси услуга негодују због поскупљења, кажу да су ипак у неким случајевима принуђени да користе услуге такси превозника, а нарочито у ситуацијама када журе, или када једноставно немају други избор кад је превоз у питању

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана