Због нулте зоне кажњено више од 240 возача, већина и не зна гдје се налази

nezavisne.com
Због нулте зоне кажњено више од 240 возача, већина и не зна гдје се налази

Бањалука - На пет паркинга у најужем центру града од 1. јула уведена је нулта зона паркирања у којој возачи могу паркирати своја возила најдуже два сата, а велики број грађана још и не зна која су то паркиралишта, због чега је од њеног увођења до 27. новембра кажњен 241 возач.

 

Нулта зона обухвата паркинге код Галерије и „Паласа“, те паркинг мјеста у улицама Ивана Фрање Јукића, Гајевој и Милана Тепића, дио код парка „Петар Кочић“.

„Највише возача због непоштивања правила нулте зоне кажњено је на паркингу код Галерије, односно 'Краша'„, рекли су у Одсјеку за саобраћај и путеве.

Већина суграђана још ни не зна шта она значи, али ни да је ова зона, која је обиљежена црвеном бојом, уведена. Грађани који знају за увођење ове зоне сматрају да је овај потез добар, јер неће бити цјелодневних паркирања, због чега је посебно паркинг код Галерије био пребукиран.

Суграђанка Бранка В. каже да је увођење нулте зоне пун погодак, јер се раније није могло наћи мјесто на паркингу у ужем центру града, а позитивно је и то што су цијене исте.

„Откако је уведена нулта зона само сам имала позитивна искуства. Прије сам, кад сам морала нешто обавити у згради општине или некој другој институцији, једва налазила паркинг, али сада немам проблема јер је ограничено вријеме паркирања и возачи више не могу остављати возила по цијели дан на овим мјестима, као што је раније био случај“, истакла је она.

Мирослав Ћикић из Кочићевог вијенца каже да не зна тачно на којим је паркинзима уведена нулта зона, али да зна да је уведена.

„Мислим да је код Галерије и код пијаце сигурно. Можда би било боље да траје четири сата, јер су два сата прекратко вријеме“, додаје Ћикић.

У Одсјеку за саобраћај су рекли да анализа од почетка увођења нулте зоне показује да је њено увођење остварило позитиван ефекат и оправдало увођење, јер је поред бољих финансијских резултата омогућено да у сваком моменту на паркинзима у нултој зони има слободан одређени број мјеста које возачи могу искористити. 

Зарађено 209.000 КМ

У Одсјеку за саобраћај рекли су да је укупан приход од увођења нулте зоне 209.007 КМ.

„Приход наплате паркирања у нултој зони путем аутомата од 1. јула до 29. новембра износи 149.155 КМ, а путем СМС-а остварен је приход од 59.852 КМ“, рекли су у овом одсјеку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана