Zbog klizišta hiljade ljudi bez vode

Vesna Popović

Banjaluka - Više hiljada stanovnika ostalo je tokom prethodnog vikenda bez vode zbog klizišta koje je pokrenuto uz magistralni put u Srpskim toplicama, usljed čega je došlo do kvara na cjevovodu.

Bez vode su ostala naselja Karanovac, Srpske toplice, Pobrđe, Kočićev vijenac i naselje Đure Đakovića, kao i niže zone Lauša. Snabdijevanje vodom trebalo je da bude normalizovano u nedjelju poslijepodne, nakon što su na teren izašle ekipe „Vodovoda“.

Vršilac dužnosti direktora „Vodovoda“ Zoran Popović je rekao da je klizište, koje se nalazi uz obalu Vrbasa u blizini mosta u Srpskim toplicama, u subotu oko 17 časova poguralo cijevi od vode, zbog čega je došlo do kvara.

- Ekipe su na terenu i završićemo svoj dio posla, odnosno sanirati kvar da bi bilo normalizovano snabdijevanje vodom, ali problem ostaje, ako klizište ne bude trajno sanirano - kazao je Popović u nedjelju.

Dodao je da pored cijevi koja je oštećena, sredinom saobraćajnice ide i velika cijev koja bi mogla takođe da pukne ako klizište ne bude zaustavljeno i sanirano.

- Time bi skoro cijeli grad ostao bez vode, a tu je uključen i cijeli Paprikovac, a time i Univerzitetski klinički centar RS - kazao je Popović.

Dodao je da je u kontaktu sa javnim preduzećem „Putevi RS“, s obzirom na to da je riječ o magistralnom putu koji je u njihovoj nadležnosti, kao i sa Gradskom upravom.

- „Putevi RS“ bi što prije trebalo da saniraju klizište, jer bez sanacije klizišta mi džaba popravljamo cijevi - istakao je Popović.

Iz „Puteva RS“ je saopšteno da su radnici preduzeća „Niskogradnja“ u nedjelju postavili saobraćajnu signalizaciju, koja upozorava vozače na klizište i da se saobraćaj odvija jednom trakom.

- Naši inženjeri, sa radnicima „Niskogradnje”, u ponedjeljak će izaći na teren da utvrde koji obim radova je potreban da bi problem bio riješen - kazali su u „Putevima“.

Stanovnik Novoselije Haris Samardžić je rekao da ovo nije prvi put da na toj saobraćajnici ima problema.

- Na ovom dijelu i prije četiri godine voda je odnijela dio puta - rekao je Samardžić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kočićev vijenac, u kojoj živi oko 14.000 ljudi, Darko Sabljić je istakao da se na havariju koja se desila nije moglo uticati.

  • Od subote uveče nema vode i nadam se da će problem biti riješen i da se u toj mjeri neće više ponoviti - kazao je Sabljić.

Saobraćajni kolaps

Na dionici magistralnog puta koja prolazi kroz Srpske toplice u nedjelju je vladao saobraćajni kolaps. Zbog popravke kvara radnici „Vodovoda“ morali su da blokiraju jednu saobraćajnu traku, pa su vozila mogla samo naizmjenično da prolaze ovim dijelom puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana