Због клизишта хиљаде људи без воде

Весна Поповић

Бањалука - Више хиљада становника остало је током претходног викенда без воде због клизишта које је покренуто уз магистрални пут у Српским топлицама, усљед чега је дошло до квара на цјевоводу.

Без воде су остала насеља Карановац, Српске топлице, Побрђе, Кочићев вијенац и насеље Ђуре Ђаковића, као и ниже зоне Лауша. Снабдијевање водом требало је да буде нормализовано у недјељу послијеподне, након што су на терен изашле екипе „Водовода“.

Вршилац дужности директора „Водовода“ Зоран Поповић је рекао да је клизиште, које се налази уз обалу Врбаса у близини моста у Српским топлицама, у суботу око 17 часова погурало цијеви од воде, због чега је дошло до квара.

- Екипе су на терену и завршићемо свој дио посла, односно санирати квар да би било нормализовано снабдијевање водом, али проблем остаје, ако клизиште не буде трајно санирано - казао је Поповић у недјељу.

Додао је да поред цијеви која је оштећена, средином саобраћајнице иде и велика цијев која би могла такође да пукне ако клизиште не буде заустављено и санирано.

- Тиме би скоро цијели град остао без воде, а ту је укључен и цијели Паприковац, а тиме и Универзитетски клинички центар РС - казао је Поповић.

Додао је да је у контакту са јавним предузећем „Путеви РС“, с обзиром на то да је ријеч о магистралном путу који је у њиховој надлежности, као и са Градском управом.

- „Путеви РС“ би што прије требало да санирају клизиште, јер без санације клизишта ми џаба поправљамо цијеви - истакао је Поповић.

Из „Путева РС“ је саопштено да су радници предузећа „Нискоградња“ у недјељу поставили саобраћајну сигнализацију, која упозорава возаче на клизиште и да се саобраћај одвија једном траком.

- Наши инжењери, са радницима „Нискоградње”, у понедјељак ће изаћи на терен да утврде који обим радова је потребан да би проблем био ријешен - казали су у „Путевима“.

Становник Новоселије Харис Самарџић је рекао да ово није први пут да на тој саобраћајници има проблема.

- На овом дијелу и прије четири године вода је однијела дио пута - рекао је Самарџић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Кочићев вијенац, у којој живи око 14.000 људи, Дарко Сабљић је истакао да се на хаварију која се десила није могло утицати.

  • Од суботе увече нема воде и надам се да ће проблем бити ријешен и да се у тој мјери неће више поновити - казао је Сабљић.

Саобраћајни колапс

На дионици магистралног пута која пролази кроз Српске топлице у недјељу је владао саобраћајни колапс. Због поправке квара радници „Водовода“ морали су да блокирају једну саобраћајну траку, па су возила могла само наизмјенично да пролазе овим дијелом пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана