Banjalučani zbog izgleda rizikuju zdravlje

Danijela Stokanić
Banjalučani zbog izgleda rizikuju zdravlje

Banjaluka - U većini gradskih teretana, fitnes klubova i aerobik centara od članova se ne traži da prilikom upisa dostave mišljenje ljekara, zbog čega rekreativci često zarade fizičke tegobe ili trajno naštete svom zdravlju.

Načelnik Službe medicine sporta u Zavodu za medicinu rada i sporta RS Milidrag Vukotić je rekao da bi bilo poželjno da se, kako sportisti tako i rekreativci, prije fizičkog vježbanja obrate ljekaru.

- Mladi rekreativci se, prilikom upisa u teretanu ili na fitnes uopšte ne javljaju ljekarima da bi obavili osnovne preglede srca ili fizikalne preglede i samim tim se uvjerili da je lokomotorni sistem spreman za vježbanje, što je pogrešno - rekao je Vukotić.

Dodao je da bi usljed neadekvatnog opterećenja u teretani moglo doći do komplikacije zdravstvenog stanja rekreativca.

- Veliki broj ljudi griješi i prilikom uzimanja raznih suplementa, koji su sumnjivog kvaliteta, a prodaju se u teretanama - istakao je Vukotić.

Naglasio je da nekontrolisana konzumacija suplemenata i rekreacija mogu da nanesu nesagledive posljedice.

- Rekreativci često nemaju trenera, pa sami vježbaju na raznim spravama, jer malo ko može sebi da priušti personalnog trenera. Odgovornost u ovome je podjednaka, jer ne postoji precizna zakonska regulativa koja bi odgovornost prebacila na instruktore - kazao je Vukotić.

Dodao je da su nedavno imali slučaj kad su na pregled, prije odlaska u teretanu, došle dvije maloljetne osobe u pratnji roditelja, kod kojih je ustanovljen teži tjelesni deformitet.

- Nijednom od njih nisam dao saglasnost za teretanu, ali oni to nisu ispoštovali. Teretane su postale trend, svi idu bez ikakve selekcije - istakao je Vukotić.

U fitnes studiju "Univerzum" su istakli da je praktično nemoguće da od se od svakog rekreativca prilikom upisa zahtijeva da priloži i mišljenje ljekara.

- Kad je u pitanju profesionalni sport, pregledi su obavezni, dok se kod rekreativaca moramo osloniti na dobru volju. Rekreativci koji sumnjaju da imaju neki zdravstveni problem trebalo bi da se konsultuju sa ljekarom - rekao je vlasnik ovog studija Goran Đurica.

Aerobik

Jelena P. nedavno je napustila aerobik, jer je poslije treninga imala nepodnošljive bolove u koljenu.

- Trenirala sam nepun mjesec, kada sam osjetila jake bolove u koljenu. Obratila sam se porodičnom ljekaru i on mi je rekao da sam prilikom vježbanja povrijedila ligamente - rekla je Jelena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana