Затрпани путеви затворили школе и заробили мјештане на Мањачи

Јасмина Перишић
Затрпани путеви затворили школе и заробили мјештане на Мањачи

Бањалука - Снијег који је на појединим мјестима прешао 70 центиметара јуче је затворио школе на Мањачи и у Крупи на Врбасу, скратио аутобуске линије а локалном становништву највише су засметали непроходни путеви због којих су били одсјечени од свијета.

- Овако није било ни зимус. Снијег је цијелу ноћ падао а ношен јаким вјетром створени су сметови. Тражили смо од зимских служби да нам се разгрне снијег јер смо заробљени и не може никуда. Ово је елементарна непогода. И струје је због кварова више пута нестајало. Дјеца нису ишла на наставу ни она у Стричићима ни у Павићима - рекао је предсједник Савјета мјесне заједнице Стричићи Златко Сладојевић.

Додаје да је ријеч о ванредној ситуацији и да је требало очистити путеве и према засеоцима.

- Не дај боже неког да заболи нешто не може ни до доктора. Комшија је јуче требало да одвезе храну за стоку у Добрњу. Изашао је из гараже трактором и заглавио се у снијег. Нема шансе да се игдје макне. Не памтим овакав април  -  испричао је Сладојевић.

Да су путеви непроходни потврдила је и директор школе "Војислав Илић", у Крупи на Врбасу Рајка Чајић.

- Није било наставе у школи због проблема са превозом ученика,  тачније непроходних путева, који су ђаке спријечили да дођу у школу - казала је Чајићева.

В.д. начелника Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић, рекао је да су приоритет чишћења они путни правци на којима се одвија аутобуски саобраћај.

- Имамо позиве представника мјесних заједница и мјештана приградских насеља да се очисте и споредни путеви који нису у програму рада зимске службе али нисмо у могућности да им изађемо у сусрет. Апелујем да нас разумију да због трошкова и оперативе не можемо да се ангажујемо на споредним путевима. Најављено је да би већ сутра температуре требало да буде изнад десет степени тако да ће доћи до топљења снијега али наша обавеза је да обезбиједимо несметано и безбједно саобраћање линијског превоза путника - казао је Сандић.

Додаје да ће екипе бити спремне да и данас изађу на терен уколико буде било потребе.  

Аутобуске линије

Славиша Сандић је рекао да је ових дана било потешкоћа у превозу путника на више путних праваца.

- Аутобуска линија за Стричиће је скраћена до Локвара. Било је проблема и на правцу за Агино Село а у сриједу је један аутобус у којем није било путника слетио са пута. У мјесним заједницама Рекавице један и два је такође било потешкоћа. Све екипе зимских служби су на терену и очекујемо да се главни коридори прочисте - рекао је Сандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана