Застаријели редови вожње уносе забуну

Сања Амиџић
Застаријели редови вожње уносе забуну

Бањалука - На аутобуским стајалиштима већ мјесецима стоје поцијепани и ишарани редови вожње градског и приградског превоза на којима су стари подаци о поласцима аутобуса, а путници се жале да им оваква обавјештења само стварају забуну.

Мјештанка Борика Вида Марјановић је рекла да се недавно начекала да стигне аутобус, јер је вјеровала реду вожње који је истакнут на стајалишту.

- На станици сам погледала ред вожње, гдје је писало да аутобус стиже за 10 минута. Међутим, начекала сам се, јер је стигао тек за пола сата - казала је Марјановићева.

Додала је да је у повратку била слична ситуација, а на обавјештењу о реду вожње била је налијепљена реклама за роштиљницу. 

Из Градске управе су рекли да су у ранијем периоду редовно лијепили редове вожње на аутобуским стајалиштима али да се то рјешење није показало као задовољавајуће.

- Разлог је што су наљепнице врло често биле одљепљиване, ишаране, затим су друге наљепнице и рекламне поруке биле лијепљене преко њих. Неријетко се дешавало да се стајалишна ознака нађе на мети вандалског понашања несавјесних појединаца које их уништавају па чак и отуђују - казали су у Градској управи.

Наглашавају да је свако ново постављање наљепница изискивало знатна средства која су трошена из буџета града.

- Према Одлуци о јавном превозу лица у циљу што квалитетнијег и доступнијег информисања путника, у унутрашњости сваког аутобуса мора бити истакнута графичка карта са мрежом линија и ред вожње. У наредном периоду спроводиће се активности на изналажењу савременијег система информисања путника - рекли су у Градској управи.

Додали су да се све промјене о реду вожње саопштавају најчешће путем медија, али и постављањем обавјештења на аутобуске станице и у аутобусе прије почетка саме промјене.

Из "Централ турса" и "Аутопревоза" кажу да нису имали жалби од стране грађана и да у сваком аутобусу имају истакнут ред вожње на линијама којима саобраћају.  

- Код нас се није мијењао ред вожње тако да путници већ одавно знају распоред - казали су из "Централ турса".

Брошуре

Град континуирано штампа брошуру редова вожње градског и приградског превоза која се бесплатно дијели путницима - рекли су из Градске управе.

Додају да се редови вожње могу видјети и на званичној интернет страници града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана