Žalba blokirala krpljenje rupa

Vesna Popović
Žalba blokirala krpljenje rupa

Banjaluka - Udarne rupe ili druga oštećenja na saobraćajnicama u gradu neće biti sanirani u naredna dva mjeseca, a možda i duže, jer je blokirana javna nabavka za izbor firme koja bi bila zadužena za taj posao.

Potvrdio je to gradonačelnik Igor Radojičić i dodao da su došli u tu situaciju jer se preduzeće “MG Mind” žalilo na odluku grada da nakon sprovedene javne nabavke taj posao dodijeli drugoj firmi - “Kozaraputevima”.

- Ne možemo samovoljno angažovati firmu da dođe i počne popravljati oštećenja, jer bi to bilo nezakonito. Ovakvi poslovi se dodjeljuju kroz javne nabavke. Trenutno su višemilionski ugovori blokirani i grad nije u mogućnosti da održava gradske i prigradske saobraćajnice. Možemo samo da uradimo manje hitne intervencije, koje su nedovoljne za grad ove veličine - rekao je Radojičić u pauzi jučerašnjeg zasjedanja Skupštine grada.

Objasnio je da gradu ne preostaje ništa drugo nego da čeka nekoliko mjeseci da dobije odgovor na žalbu.

U toku jučerašnjeg zasjedanja odbornici su između ostalog razmatrali rebalans ovogodišnjeg budžeta grada.

- Budžet je stabilan i grad redovno izvršava sve obaveze.

Rebalansom se budžetski okvir povećava za 12 miliona KM, čime će u gradskoj kasi biti 146 miliona KM - naveo je Radojičić i dodao da oko 30 miliona KM ide u investicije.

Izrazio je zabrinutost da izvođači radova neće biti u mogućnosti da prate plan gradskih vlasti.

- Ne možemo stati sa poslovima, građani traže da budu rješavani problemi sa vodom, putevima i školama. Posljedica odlaska ljudi je to da građevinske firme nemaju dovoljno radnika da pokriju ove poslove. Jedino možemo da pojačamo nadzor nad realizacijom projekata ili da naplaćujemo penale ako rok bude probijen ili radovi ne budu urađeni kvalitetno - kazao je on.

Odbornik DNS-a Boran Bosančić je rekao da će ove godine emisijom obveznica koje su uvrštene u rebalans grad uspjeti da riješi neke od dugogodišnjih problema.

Odbornici opozicije su uglavnom imali primjedbe na raspored novca rebalansom budžeta, te da se raspoloživim sredstvima neće moći finansirati planirani projekti.

Odbornik “Slobode” Budimir Balaban je rekao da ovaj klub neće podržati rebalans budžeta.

- On vrvi od kreditnih zaduženja i većina sredstva je usmjerena u finansiranje administracije - kazao je Balaban.

Stipendije

Odbornici će razmatrati i odluku o iznosu stipendija za učenike i studente za akademsku 2018/2019. godinu.

- Stipendije će biti dodjeljivane pod istim uslovima kao i ranije i pojedinačni iznosi neće biti mijenjani - rekao je Igor Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana