Жалба блокирала крпљење рупа

Весна Поповић
Жалба блокирала крпљење рупа

Бањалука - Ударне рупе или друга оштећења на саобраћајницама у граду неће бити санирани у наредна два мјесеца, а можда и дуже, јер је блокирана јавна набавка за избор фирме која би била задужена за тај посао.

Потврдио је то градоначелник Игор Радојичић и додао да су дошли у ту ситуацију јер се предузеће “МГ Минд” жалило на одлуку града да након спроведене јавне набавке тај посао додијели другој фирми - “Козарапутевима”.

- Не можемо самовољно ангажовати фирму да дође и почне поправљати оштећења, јер би то било незаконито. Овакви послови се додјељују кроз јавне набавке. Тренутно су вишемилионски уговори блокирани и град није у могућности да одржава градске и приградске саобраћајнице. Можемо само да урадимо мање хитне интервенције, које су недовољне за град ове величине - рекао је Радојичић у паузи јучерашњег засједања Скупштине града.

Објаснио је да граду не преостаје ништа друго него да чека неколико мјесеци да добије одговор на жалбу.

У току јучерашњег засједања одборници су између осталог разматрали ребаланс овогодишњег буџета града.

- Буџет је стабилан и град редовно извршава све обавезе.

Ребалансом се буџетски оквир повећава за 12 милиона КМ, чиме ће у градској каси бити 146 милиона КМ - навео је Радојичић и додао да око 30 милиона КМ иде у инвестиције.

Изразио је забринутост да извођачи радова неће бити у могућности да прате план градских власти.

- Не можемо стати са пословима, грађани траже да буду рјешавани проблеми са водом, путевима и школама. Посљедица одласка људи је то да грађевинске фирме немају довољно радника да покрију ове послове. Једино можемо да појачамо надзор над реализацијом пројеката или да наплаћујемо пенале ако рок буде пробијен или радови не буду урађени квалитетно - казао је он.

Одборник ДНС-а Боран Босанчић је рекао да ће ове године емисијом обвезница које су уврштене у ребаланс град успјети да ријеши неке од дугогодишњих проблема.

Одборници опозиције су углавном имали примједбе на распоред новца ребалансом буџета, те да се расположивим средствима неће моћи финансирати планирани пројекти.

Одборник “Слободе” Будимир Балабан је рекао да овај клуб неће подржати ребаланс буџета.

- Он врви од кредитних задужења и већина средства је усмјерена у финансирање администрације - казао је Балабан.

Стипендије

Одборници ће разматрати и одлуку о износу стипендија за ученике и студенте за академску 2018/2019. годину.

- Стипендије ће бити додјељиване под истим условима као и раније и појединачни износи неће бити мијењани - рекао је Игор Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана