Забрањена обука возача у вријеме најгушћег саобраћаја у Бањалуци

Срна
Забрањена обука возача у вријеме најгушћег саобраћаја у Бањалуци

Бањалука - Градске власти у Бањалуци забраниле су од данас обуку кандидата за возаче у центру града и на другим важнијим правцима у вријеме најгушћег саобраћаја, с циљем спречавања гужви.

Забрана се односи искључиво на вријеме највећих загушења у саобраћају, односно од 7.30 до 8.30 часова и између 15.00 и 17.00 часова, саопштено је из Одјељења за саобраћај и путеве. 

Према наредби, у Алеји Светог Саве и Улици краља Петра Првог Карађорђевића, убудуће је забрањено обучавање и испитивање кандидата за возаче, у времену од 7.30 до 8.30 и од 15.00 до 17.00 часова, а које представља часове у којима се појављују највећа саобраћајна оптерећења. 

Наредбом су утврђене улице у централној зони урбаног подручја града гдје је забрањена обука и испитивање кандидата за возаче, као и улице у којима се налазе Центар ургентне медицине и Служба хитне помоћи, чиме се жели избјећи могућност да се због обуке кандидата успоравају возила Хитне помоћи. 

И на јавним паркиралиштима на којима је уведена наплата паркирања, такође је забрањена обука и испитивање кандидата. 

У Одјељењу подсјећају да на подручју града постоји довољан број јавних паркинг-простора гдје се не врши наплата, те се овом регулативном мјером неће утицати на квалитет обуке. 

Наредба је донесена са циљем да се унаприједи процес обуке возача на подручју Бањалуке, а да она не утиче негативно на несметано одвијање саобраћаја и смањење саобраћајне услуге, наводе у Одјељењу за саобраћај и путеве. 

Почетна обука кандидата обављаће се на новоуређеном полигону на простору између Булевара Милутина Миланковића и Улице Бранка Пердува код Јелшингарада. 

Површина полигона је 3.500 метара квадратних на којем се налази и кружна раскрсница од монтажних елемената, на којој ће будући возачи стећи прва искуства и знања о вожњи кроз кружне раскрснице. 

Полигон омогућава обучавање возача за паркирање, промјену и држање правца унутар саобраћајне траке, поштовање права првенства и друго. 

Наредбом је предвиђено да се обука возача за теретњаке и аутобусе може вршити и на успонима у насељу Старчевица или улицама Марије Димић и Његошеве, а све с циљем да би се будући возачи теретних возила и аутобуса што квалитетније обучили. 

“Измјене Наредбе произашле из заједничких састанака и координисаних активности Одјељења за саобраћај и путеве, Одјељења за инспекцијске послове, Завода за образовање одраслих при Министартсву просвјете и културе Републике Српске и представника ауто-школа”, напомињу из градског Одјељења за саобраћај и путеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана