Zablistaće i ljetna pozornica Kastela

Danijela Stokanić
Zablistaće i ljetna pozornica Kastela

Banjaluka - U Misiji Evropske unije i Gradskoj upravi zadovoljni su svime što je urađeno u prvoj fazi obnove tvrđave Kastel, u koju je uloženo 2,5 miliona evra.

Za početak nove građevinske sezone najavljen je nastavak radova na ljetnoj pozornici i tom dijelu tvrđave, u koje će biti uloženo još milion evra.

Istakli su to u petak prilikom obilaska tvrđave Kastel predstavnik Misije EU Vladimir Pandurević i savjetnik za urbanizam, građenje i komunalne poslove grada Nevena Predojević.

- Sredstva za drugu fazu od milion evra biće izdvojena iz IPA fondova EU. U ovom dijelu obnove obuhvatićemo ljetnu pozornicu, obje kule koje je okružuju, kao i unutrašnji bastion, pa sve do kapije jedan, odnosno do stare kule na kojoj je prije dvije godine izbio požar - rekao je Pandurević.

Predstavnik Gradske uprave Nevena Predojević rekla je da grad pokušava da na sve moguće načine pronađe novac i za rekonstrukciju  Kastela.

- Prilikom svih diplomatskih posjeta u Gradskoj upravi ističu projekat obnove Kastela, kako bi za njegovu realizaciju, u ovoj teškoj finansijskoj situaciji, našli još nekog partnera. Mnogo diplomata je izrazilo želju da nam pomognu. Krajem druge faze biće završeno 80 odsto od planirane revitalizacije drevne tvrđave. Prostori koji su do sada obnovljeni biće svečano otvoreni u aprilu, podvodom Dana grada - istakla je Predojevićeva.

Za izvođače radova prve faze, preduzeće "Porobić" iz Trebinja, predstavnici EU i grada imaju samo riječi hvale.

- U rekonstrukciju prve faze Kastela uloženo je 2,5 miliona evra, od čega je samo milion evra utrošeno u rekonstrukciju Kamene kuće, koja sada izgleda božanstveno. Rekonstrukcija je obuhvatila i kulu pet, koja uopšte nije ni postojala, i jedan dio bedema, zatim kompletnu sanaciju kapije sa sjeverne strane, te vanjsko i unutrašnje opremanje najvećeg dijela tvrđave - rekla je Predojevićeva.

Ona je dodala da je Kamena kuća rađena u smislu izložbenog prostora, a cilj grada je da Kastel bude jedinstven kulturni prostor i glavno mjesto ovih dešavanja.

Kasarna

Pod trećom, odnosno završnom fazom obnove biće rekonstruisan kazamat i artiljerijska kasarna, koji se nalaze neposredno uz Gradski most.

- Za taj projekat je u potpunosti sprovedena sva procedura koja je neophodna po zakonu i poziv je konstantno otvoren. Za taj projekat se najčešće i javljaju investitori - rekla je Nevena Predojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana