Za tri Borca iz gradske kase još 70.000 maraka

Vesna Popović
Za tri Borca iz gradske kase još 70.000 maraka

Banjaluka - Iz budžetske rezerve grada Banjaluka biće izdvojeno dodatnih 50.000 KM za fudbalski klub Borac, 15.000 KM za muški rukometni klub Borac i 5.000 KM za istoimeni ženski rukometni klub.

Rezultat je to jučerašnjeg sastanka vladajuće koalicije u Skupštini grada, koju čine Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratski narodni savez (DNS) i Socijalistička partija (SP). Konačno su usaglašene sporne stavke u Programu finansiranja sporta i fizičke kulture grada za 2015. godinu. Ovim dokumentom, koji će razmatrati odbornici Skupštine grada na idućem zasjedanju gradskog parlamenta, planirana je podjela ukupno 1,3 miliona KM.

Prema ranije predviđenom programu raspodjele novca, fudbalski klub Borac je trebalo da dobije 200.000 KM, muški rukometni klub Borac 80.000 KM, a istoimeni ženski rukometni klub 42.000 KM.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Duško Račić rekao je da su procijenili da je ovim klubovima iz prve kategorije potrebna dodatna novčana pomoć.

- U pitanju su klubovi koje smatramo brendovima grada. Svjesni smo da ovaj dodatni iznos neće omogućiti njihovo savršeno funkcionisanje, ali grad je želio da pomogne u okviru raspoloživog novca - rekao je Račić.

Dodao je da će biti povećani pojedinačni iznosi i za pojedine klubove iz druge i treće kategorije.

- Dogovoreno je i da gradska administracija uloži maksimalan napor i da u toku ove godine ispoštuje te doznake klubovima. Nažalost, do sada je situacija bila takva da klubovi ne dobiju u potpunosti planirani novac - precizirao je Račić.

Šef Kluba odbornika DNS-a Boran Bosančić je rekao da su na sastanku dogovorene i promjene u Programu mjera za povećanje prihoda u budžetu grada.

- Biće u potpunosti izbrisana stavka koja se odnosi na Centar za socijalni rad, a koja je predviđala uštedu od 70.000 KM kroz reviziju prava pojedinih korisnika. Ovaj centar redovno vrši reviziju prava svojih korisnika i taj posao ne može biti mjera za uštede, odnosno povećanje prihoda u budžetu. To nije ni trebalo da se nađe u ovom programu - rekao je Bosančić.

Prema njegovim riječima, iz programa će isto biti izbrisan dio koji je predviđao rad pauk službe u dvije smjene.

- Kod Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje biće razjašnjeno pitanje subvencija za boravak djece u vrtiću koje će biti dodjeljivane na osnovu socijalne karte - naveo je Bosančić.

Otkazana sjednica

 

Odbornici Skupštine grada su na sjednici, koja je bila planirana za 26. mart, trebalo, između ostalog, da razmatraju podjelu novca klubovima. Zasjedanje je otkazano, jer se koalicioni partneri nisu mogli usaglasiti u vezi sa raspodjelom para, programom mjera za punjenje budžeta grada te planovima za osnivanje Poslovne zone Ramići. Tada je sjednica otkazana, a novi termin zasjedanja je 3. april.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana