Za svaku novu zgradu dovoljno kontejnera

Vesna Popović
Za svaku novu zgradu dovoljno kontejnera

Banjaluka - Pretrpani kontejneri, razbacano smeće i male divlje deponije trebalo bi da postanu prošlost, jer će investitori koji budu gradili zgrade biti dužni da obezbijede dovoljno mjesta za odlaganje otpada u odnosu na broj stanova.

Ovo je predviđeno izmjenom Odluke o komunalnom redu, koja bi trebalo da se nađe na jednom od idućih skupštinskih zasjedanja. Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je potvrdio da gradske vlasti planiraju da promijene propise za investitore.

- Izmjenom ove odluke želimo da obavežemo investitora da obezbijedi dovoljno mjesta na kojem će stanari odlagati otpad - naveo je Bilčar.

On je istakao da će za nove objekte biti potrebno da u planu bude ucrtano i mjesto za kontejnere na osnovu broja stanova, te će investitor morati i da ih nabavi.

Bilčar je kazao da je i do sada trebalo da investitori omoguće uslove za odlaganje smeća ispred zgrade, ali da grad nema posebne propise koji tačno određuju tu oblast.

- Zbog toga su se javljali brojni problemi, pa je na primjer dolazilo do toga da na 25 stanova bude postavljen jedan kontejner, što je nedovoljno. Zato smo odlučili da izmijenimo Odluku o komunalnom redu - kazao je Bilčar.

Dodao je da žele da problemi sa odlaganjem smeća postanu prošlost.

- Imali smo pritužbe iz različitih dijelova grada da nema dovoljno kontejnera za sve stanove. Osim toga, bilo je i situacija da na pojedinim lokacijama nema ni mjesta gdje bismo mogli da postavimo nove - kazao je Bilčar.

Mnogi stanari smatraju da je krajnje vrijeme da se gradske vlasti posvete tom pitanju.

- U užem gradskom jezgru niče veliki broj zgrada, praktično jedna uz drugu i ako ne budemo imali dovoljno mjesta za odlaganje smeća, mogli bismo doći u situaciju da na svakom koraku počnu nicati male deponije - rekla je mještanka Obilićeva Slađana Samardžija i dodala da je neophodno naći rješenje za zgrade u blizni kojih nema dovoljno kontejnera.

Kontejneri

Odjeljenje za komunalne poslove je ove godine kroz Program zajedničke komunalne potrošnje za nabavku kontejnera i kanti za otpatke planiralo da izdvoji 75.000 maraka.

Grad je lani nabavio gotovo stotinu kontejnera. Takođe su na nekoliko lokacija postavljene i nove kante za smeće, ali ovo nije riješilo problem odlaganja otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana