За сваку нову зграду довољно контејнера

Весна Поповић
За сваку нову зграду довољно контејнера

Бањалука - Претрпани контејнери, разбацано смеће и мале дивље депоније требало би да постану прошлост, јер ће инвеститори који буду градили зграде бити дужни да обезбиједе довољно мјеста за одлагање отпада у односу на број станова.

Ово је предвиђено измјеном Одлуке о комуналном реду, која би требало да се нађе на једном од идућих скупштинских засједања. Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар је потврдио да градске власти планирају да промијене прописе за инвеститоре.

- Измјеном ове одлуке желимо да обавежемо инвеститора да обезбиједи довољно мјеста на којем ће станари одлагати отпад - навео је Билчар.

Он је истакао да ће за нове објекте бити потребно да у плану буде уцртано и мјесто за контејнере на основу броја станова, те ће инвеститор морати и да их набави.

Билчар је казао да је и до сада требало да инвеститори омогуће услове за одлагање смећа испред зграде, али да град нема посебне прописе који тачно одређују ту област.

- Због тога су се јављали бројни проблеми, па је на примјер долазило до тога да на 25 станова буде постављен један контејнер, што је недовољно. Зато смо одлучили да измијенимо Одлуку о комуналном реду - казао је Билчар.

Додао је да желе да проблеми са одлагањем смећа постану прошлост.

- Имали смо притужбе из различитих дијелова града да нема довољно контејнера за све станове. Осим тога, било је и ситуација да на појединим локацијама нема ни мјеста гдје бисмо могли да поставимо нове - казао је Билчар.

Многи станари сматрају да је крајње вријеме да се градске власти посвете том питању.

- У ужем градском језгру ниче велики број зграда, практично једна уз другу и ако не будемо имали довољно мјеста за одлагање смећа, могли бисмо доћи у ситуацију да на сваком кораку почну ницати мале депоније - рекла је мјештанка Обилићева Слађана Самарџија и додала да је неопходно наћи рјешење за зграде у близни којих нема довољно контејнера.

Контејнери

Одјељење за комуналне послове је ове године кроз Програм заједничке комуналне потрошње за набавку контејнера и канти за отпатке планирало да издвоји 75.000 марака.

Град је лани набавио готово стотину контејнера. Такође су на неколико локација постављене и нове канте за смеће, али ово није ријешило проблем одлагања отпада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана