За социјалу и вртиће још 800.000 КМ

Весна Поповић
За социјалу и вртиће још 800.000 КМ

Бањалука - Колегијум Скупштине града одлучио је у петак да се пред одборницима на наредној сједници 29. јануара нађе и питање додјеле додатних средстава Центру за социјални рад и Центру за предшколско васпитање и образовање. Ове двије установе требало би да добију укупно 800.000 КМ да би испунили све своје обавезе за 2015. годину.

Према непотврђеним информацијама, овај приједлог садржан је у одлуци о прерасподјели средстава у буџету града за 2015. годину. Чека се још само зелено свјетло одборника, па да буде и реализован!

Директор Центра за социјални рад Вера Сладојевић је рекла да им је потребно додатних 525.000 КМ да би 2015. годину завршили на нули, односно испунили све обавезе које имају према корисницима.

- Потребно нам је 180.000 КМ за исплату новчане помоћи, додатка за помоћ и његу другог лица и једнократне новчане помоћи - казала је Сладојевићева.

Навела је да им је осим тога потребно и 345.000 КМ којима морају платити услуге онима који брину о корисницима центра.

- То се примарно односи на плаћање смјештаја, како одраслих тако и дјеце, у домове и установе, затим на накнаде за смјештај дјеце у хранитељске породице те невладниним организацијама које су задужене за рад дневних центара, за персоналну асистенцију, помоћ у кући и слично - рекла је Сладојевићева.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање Наташа Радуловић у петак се није јављала на телефонске позиве, па нисмо успјели да сазнамо за шта је потребан новац у овој градској установи.

Ребалансом буџета града у 2015. години Центар за социјални рад је имао на располагању 12,4 милиона КМ, а за ову годину предвиђен је 13,1 милион КМ. Такође, Центар за предшколско васпитање и образовање лани је од града добио девет милиона КМ, а за ову годину буџетом је превиђено 9,5 милиона КМ.

Потпредсједник Скупштине града Здравко Јосиповић, али и замјеник градоначелника Јасна Бркић, присутнима су само кратко образложили да је ријеч о већој суми новца.

- Градоначелник Слободан Гаврановић није могао самостално да одобри реалокацију ових средстава. Да би тај новац био помјерен са других ставки Закон налаже да то одобри Скупштина града - потврдио је Јосиповић.

Дневни ред

На колегијуму Скупштине града одлучено је да би се на наредној сједници требало да нађу 22 тачке дневног реда. Највише ће их бити из области просторно-планске документације, односно измјена регулационих планова.

Исто тако биће ријечи и о непокретностима по зонама на територији града, као и о продаји гаража у улицама Симе Матавуља и Филипа Мацуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана