За савјетовање два милиона КМ

Весна Поповић
За савјетовање два милиона КМ

Бањалука - Град у идуће двије године планира да уложи више од два милиона КМ за услуге техничког савјетовања и осталих дјелатности приликом изградње саобраћајница, паркова, водовода, канализација те пјешачких површина и јавне расвјете.

У Градској управи су потврдили да су за те намјене објавили тендер за избор добављача који ће обављати ту дјелатност, а који ће бити отворен до 28. априла.

Навели су да ће изабрани добављач бити задужен за стручне послове приликом планирања и изградње саобраћајница, водовода, фекалне и оборинске канализације, паркова, тротоара и електроенергетске инфраструктуре, паркинга, гробаља, мостова, осталих објеката високоградње и регулације водотока. Изабрани добављач ће, како кажу, процјењивати вриједности грађевинских објеката и градског грађевинског земљишта те прибављати документа за подношење захтјева за експропријацију.

- Биће задужени и за приватизацију државних станова и контролу откупне цијене, за регистрацију и привремено управљање заједницама етажних власника. Прикупљаће податке о обвезницима комуналне накнаде, издавати фактуре и наплаћивати - прецизирали су у Градској управи.

На подручју града те послове је, додали су, до сада обављао Завод за изградњу Бањалука и то на основу потписаног споразума и спроведеног поступка јавне набавке на период од четири године и закључених уговора на годишњем нивоу, а намјеравају да те послове врше и у идућем периоду.

У Градској управи не желе да прецизирају колико је ЗИБЛ-у исплаћено новца на име тих услуга, уз образложење да "постоји јасна евиденција у књиговодству Одјељења за финансије".

Директор ЗИБЛ-а Александар Цвијановић потврдио је да планирају да се пријаве на овај тендер. Сматра да су најозбиљнији кандидат за обављање ових послова. Казао је да је у посљедњих неколико година смањен обим послова које су добијали од града и да он тренутно представља 25 одсто од укупних послова ЗИБЛ-а.

- Криза је утицала и на буџет града, који је сваке године све мањи, а који је довео до тога да су редукована и средства за инфраструктурну изградњу - рекао је Цвијановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана