Za puteve i vodovode u Banjaluci 20 miliona maraka

Vesna Popović
Za puteve i vodovode u Banjaluci 20 miliona maraka

Banjaluka - Budžet grada za 2018. godinu trebalo bi da iznosi 134,09 miliona KM, od čega je oko 20 miliona KM namijenjeno za kapitalne investicije i to najviše za ulaganja u saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu.

Rekao je to  gradonačelnik Igor Radojičić u petak u pauzi zasjedanja Skupštine grada na kojoj su odbornici razmatrali budžetski okvir za narednu godinu. Kada su u pitanju ulaganja u infrastrukturu, Radojičić je od važnijih projekata izdvojio gradnju Zelenog mosta, kružnih raskrsnica, te ulica Petra Velikog i Kralja Aleksandra Prvog.

- Kod snabdijevanja vodom u planu je početak gradnje podsistema "Zvijezda" u sklopu projekta Crno vrelo - rekao je Radojičić.

Ukupni budžet je veći od prvobitno dostavljenog prijedloga od 131,8 miliona KM, ali je na samom zasjedanju proširen amandmanom gradonačelnika na 134,09 miliona KM.

- On je veći zbog prenošenja dijela kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, a koji će biti ulog grada u "Eko-toplanu". Taj novac neće biti realizovan do kraja ove godine, zbog čega se prenosi na narednu - objasnio je Radojičić.

Kazao je da je Ministarstvo finansija RS dalo uslovnu saglasnost na ovako planiran budžet.

- Iznos za plate je povećan za oko 750.000 KM i najveći dio ide za Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Obezbijedili smo 423.000 KM za adaptaciju prostora za tri vrtića kojima trebaju radnici. Bilo je i zahtjeva raznih republičkih organa da se poveća broj teta koje paze djecu. Zbog toga smo povećali iznose plata za Centar. Žao mi je što to neko na republičkom nivou ne razumije, ali neće biti smanjivanja budžeta za Centar za predškolsko - kazao je on.

Radojičić je objasnio da je budžetska rezerva od 1,5 miliona KM veća nego ove godine i da služi za hitne slučajeve.

Iznos za budžetsku rezervu je bila jedna od najvećih primjedbi opozicije, koja je rekla da neće podržati budžet za 2018. godinu. Primjedbe na ovaj dokumenat su se odnosile i na planirana sredstva za plate budžetskih korisnika.

Odbornik SDS-a Aleksandar Petković rekao je da se radi o potrošačkom budžetu koji nema nijednu razvojnu komponentu.

- Najbolji pokazatelj je da 29 odsto sredstava ide na plate radnika - kazao je Petković. 

Narodni odbornik Aleksandar Vulin istakao je da je budžet grada socijalno-izborni.

U toku aktuelnog časa odbornik SNSD-a Momčilo Antonić je rekao da pojedini načelnici koji su kadar te partije ne rade posao kako treba, ali nije precizirao o kome je riječ.

- Pokušao sam riješiti pojedine probleme u gradu tako što sam doveo građane do tih osoba da porazgovaraju i pokušaju da im pomognu. Oni su ih saslušali i nakon toga se ništa nije desilo. Ne znam kako više da se izborim da se neki problemi građana riješe - kazao je Antonić, koji je nakon te izjave napustio skupštinsko zasjedanje.

Govoreći o gradskom grijanju, Radojičić je rekao da su trenutno četiri kotla "Eko-toplane" u funkciji, a da je do kraja godine planirano da grad zagrijava njih ukupno šest.

- Iduće godine bi u gradu trebalo da bude toplije, a rok za završetak radova je kraj januara - napomenuo je Radojičić.

Balabanu isplaćeno 15.388 KM

Bivšem predsjedniku Skupštine grada Budimiru Balabanu do sada je isplaćeno oko 15.388 KM na ime tzv. bijelog hljeba. Balaban će do isteka ovog prava primiti 30.777 KM, a što će, u krajnosti, poreske obveznike koštati 51.038 KM, koliko će biti isplaćeno u bruto iznosu, zajedno sa doprinosima.

- Sve je u skladu sa zakonom. Vjerovatno me tako nešto ne biste pitali da sam dio vlasti. Vjerovatno bi jedni zakoni trebalo da budu za poziciju, a drugi za opoziciju - prokomentarisao je Balaban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana