За преквалификације и опрему Градска управа субвенционише са 620.000 КМ

Весна Поповић
За преквалификације и опрему Градска управа субвенционише са 620.000 КМ

Бањалука - Градска управа је расписала јавни позив за додјелу 620.000 КМ субвенција за запошљавање и самозапошљавање, које ће бити расподијељене за набавку машина и опреме, увођење стандарда и преквалификацију радника у дефицитарна занимања. Циљ је да буде обезбијеђено што више нових радних мјеста.

Потврдио је в.д. начелника Одјељења за привреду Раденко Комљеновић и додао да су се, за разлику од прошле године када је град директно суфинансирао трошкове запошљавања нових радника, овај пут опредијелили да помогну привредницима да побољшају продуктивност и конкурентност на тржишту.

- За ново запошљавање ове године је намијењено 400.000 КМ. Та средства неће бити потрошена на ангажовање нових радника већ ће предузећа на примјер морати доставити бизнис план у којем ће образложити како ће кроз набавку одређене опреме, коју би субвенционисао град, они бити у могућности да запосле још једног, два или више радника - казао је Комљеновић.

Додао је да ће исти принцип важити и за оне којима је потребна сертификација, односно увођење новог стандарда квалитета за фирме које се баве извозом те за мала или средња предузећа којима је потребна преквалификација или доквалификација радника у дефицитарна занимања.

Када је у питању самозапошљавање, за које је ове године планирано 220.000 КМ, Комљеновић је објаснио да за тај новац могу аплицирати предузетници који су регистровали своју дјелатност од 1. јануара па до краја овог конкурса, који се завршава 4. августа.

- И у томе се разликују услови за расподјелу ових средстава у односу на раније, када су се могли пријавити само они који су регистровали производну, занатску или услужну дјелатност у току конкурса - казао је Комљеновић.

У градској каси у 2017. години за подстицаје су планирана средства од милион марака, с тим да је 380.000 КМ намијењено за исплату друге и треће транше подстицаја по потписаним уговорима из 2016. године, а остатак 620.000 КМ за ову годину.

Критеријуми

- Набавка машина и алата: субвенција до 30 одсто, не може бити већа од 30.000 КМ.

 - Увођење стандарда квалитета, сертификација: субвенција до 30 одсто, максимално 5.000 КМ.

- Преквалификација радника за дефицитарна занимања: субвенција до 80 одсто, не може бити већа од 20.000 КМ.

- сваки пројекат ће бити бодован на основу дјелатности, броја радника које ће запослити те квалитета достављене пријаве

Самозапошљавање

- намијењене су незапосленим са евиденције Завода за запошљавање

- дјелатност морају обављати најмање 24 мјесеца од дана потписивања уговора за додјелу подстицаја

- НК радник - 3.000 КМ,

- КВ радник - 4.000 КМ,

- КВ приправник - 4.500 КМ

- ССС - 5.000 КМ

- ССС приправник - 5.500 КМ

- ВШС - 6.000 КМ

- ВШС приправник - 6.500 КМ

- ВСС - 7.000 КМ

 - ВСС приправник - 7.500 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана