Za pomoć poljoprivredi 1,7 miliona KM

Dejana Bratić
Za pomoć poljoprivredi 1,7 miliona KM

Banjaluka - Grad će ove godine podržati poljoprivrednu proizvodnju u seoskom području sa oko 1,7 miliona KM, od čega je za podsticaje poljoprivrednicima planirano 900.000 KM, za subvencije za poboljšanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta 200.000, te 628.500 KM za aktivnosti Razvojno-edukativnog centra "Manjača".

Podsticaji za razvoj poljoprivredne proizvodnje i ove godine biće usmjereni za sufinansiranje voćarske i proizvodnje u zaštićenim prostorima, izgradnju hladnjača i sušara i objekata za uzgoj stoke, nabavku opreme i poljoprivredne mehanizacije, kazali su iz Gradske uprave.

Za privođenje zemljišta kulturi ovogodišnji program je koncipiran na drugačiji način u odnosu na one iz prethodnih godina, u smislu da su za kategorije korisnika koji mogu ostvariti pravo na dodjelu ovih sredstava utvrđeni procentualni iznosi od ukupnih sredstava predviđenih za ove namjene.

- Cilj je da se prioritetno podrže veća gazdinstva s cjelovitijim projektima koji će rezultovati značajnijim efektima - pojasnili su iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela, putem kojeg se i plasiraju podsticaji, te naveli da će za razliku od dosadašnje prakse da aplikanti dostavljaju projekte prije utvrđivanja faktičkog stanja, biti obavezni da dostave samo zahtjev za izradu projekta za predmetnu parcelu.

Ovaj program, koji će se naći pred odbornicima na sutrašnjem zasjedanju, sadrži još dvije bitne novine, kojima je definisano da je korisnik podsticaja dužan da na predmetnoj parceli zadrži proizvodnju najmanje tri godine, kao i da nakon realizacije dostavi izvještaj o utrošku dodijeljenih sredstava s pripadajućom dokumentacijom.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović izrazio je zadovoljstvo zbog podsticaja poljoprivrednicima i sugerisao drugim opštinama da prate korake Banjaluke.

- Pozdravljamo ovaj dobar potez, to je i ranije bila naša inicijativa i prijedlog. Meni je žao što ne podržavaju to i druge opštine po uzoru na Banjaluku - rekao je Dojčinović.

Dodao je da je važno da se uključe institucije, jer uzalud je širiti proizvodnju ako poljoprivrednici nemaju gdje da plasiraju proizvode.

Proizvođač mlijeka iz Verića Vinka Savić je kazala da je ova podrška od velikog značaja za sve poljoprivrednike.

- Svakako da nam podrška u bilo kojem vidu mnogo znači, posebno kada je period suša i poplava - rekla je Savićeva.

Kako su poručili iz centra, sredstva za subvencije će biti dodijeljena putem javnih poziva, a u skladu s pravilnicima. U okviru podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede predviđena su i dva nova vida podrške za poljoprivredne proizvođače i to premije za otkupljenu proizvodnju krastavaca i podsticaji kooperantima za proizvodnju kornišona, aromatičnog, začinskog i ljekovitog bilja.

Turistički sadržaji

U Centru za selo ističu da će ove godine biti nastavljene aktivnosti na izradi resursne karte na ruralnom području Banjaluke, kao dokumenta u kojem će, kroz analizu postojećeg stanja i identifikaciju svih raspoloživih resursa, biti formulisani prioriteti i pravci budućeg djelovanja s ciljem stavljanja u funkciju razvojnih potencijala na ruralnom području, a koja bi ujedno predstavljala polazni dokument za izradu strategije ruralnog razvoja.

- Nastaviće se i aktivnosti na stavljanju u funkciju tržnice domaćih proizvoda na mjestu devastirane tržnice u naselju Lazarevo, uspostavljanje brenda "Krajiška kuća", te otvaranje "Hercegovačke kuće", u okviru saradnje gradova Trebinje i Banjaluka - kažu u centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana