Za obnovu škole u Šargovcu 200.000 KM

Sanja Amidžić
Za obnovu škole u Šargovcu 200.000 KM

Banjaluka - Osnovna škola "Đura Jakšić" u naselju Šargovac uskoro bi trebalo da dobije novi krov, fasadu i spoljnu stolariju, a 200.000 maraka u te namjene obezbijeđeno je iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija.

Direktor ove škole Darko Tomić rekao je da je u toku postupak za izbor najpovoljnijeg izvođača radova.

- Postupak izbora trebalo bi da bude okončan početkom februara, dok se početak radova očekuje polovinom istog mjeseca - rekao je Tomić.

On je dodao da će za rekonstrukciju krova biti utrošeno oko 120.000 KM, dok će ostatak novca biti uložen za stolariju i spoljno uređenje objekta.

- Po završetku ovih radova pristupićemo isušivanju i unutrašnjem krečenju zgrade, jer su zidovi od velike vlage mokri i puni gljivica - kazao je Tomić i dodao da krov trenutno prokišnjava na nekoliko mjesta te da su duž hodnika postavljene kante za sakupljanje vode.

Učenici koji pohađaju nastavu u ovoj osnovnoj školi raduju se obnovi objekta, jer, kako kažu, dosadilo im je da borave u neuslovnim učionicama.

- Kada pada jaka kiša voda kaplje na dosta mjesta, zbog čega su čistačice prinuđene da postavljaju kante i često brišu podove - rekla je učenica ove škole Jelena P.

Roditelji učenika takođe su nezadovoljni uslovima objekta u kojima đaci borave.

- Škola prokišnjava duže vrijeme, zidovi su puni vlage i buđi tako da se plašim za zdravlje svog djeteta, ali i druge djece - kazala je Milanka Janković. Ona je dodala da je rekonstrukcija objekta neophodna, jer djeca sljedeću zimu ne mogu dočekati u ovakvom objektu.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Šargovac Radovan Ilić rekao je da su pristupni putevi OŠ "Đura Jakšić" u lošem stanju.

- Godinama gradskim vlastima kao prioritete predlažemo rekonstrukciju ovih puteva, međutim, još ništa nije urađeno - kazao je Ilić. On je dodao da ove saobraćajnice nemaju izrađene trotoare, čime je ugrožena bezbjednost đaka.

Ogrev

U OŠ "Đura Jakšić" drva i uglja za ogrev ima dovoljno do polovine februara.

Direktor škole Darko Tomić rekao je da se nada da će Ministarstvo prosvjete i kulture RS uplatiti novac za nabavku ogreva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana