Za legalizaciju bespravnih objekata 10.000 zahtjeva

Dejana Bratić
Za legalizaciju bespravnih objekata 10.000 zahtjeva

Banjaluka - Za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata na području grada podneseno je više od 10.000 zahtjeva, a procjena je da ih ima još oko 30.000.

Ovo je juče na sastanku sa ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić izjavio gradonačelnik Igor Radojičić.

Naveo je da se grad priprema da bude pilot-lokalna zajednica u projektu elektronskih građevinskih dozvola, koji će voditi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

- Grad je 1. januara prošle godine uveo jedno šaltersko izdavanje dozvola i za sada to veoma dobro funkcioniše. Gradska uprava je veoma zainteresovana za najavljene izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju, s ciljem pojednostavljivanja procedura i preciziranja pojedinih normi - kazao je Radojičić i dodao da se grad za ovu godinu kandidovao za projekat energetske efikasnosti tri osnovne škole i vrtića.

Golićeva je istakla da je legalizacija bespravno izgrađenih objekata u RS trajan proces, ali da je 18. januara istekao rok do kada se nije plaćala dodatna naknada za legalizaciju.

- Do tog roka podneseno je mnogo zahtjeva, pogotovo u Banjaluci, gdje je najveći odziv građana - kazala je Golićeva.

Dodala je da je sa delegacijom Gradske uprave razgovarala o izdavanju građevinskih dozvola, aktuelnim projektima u gradu, predstojećim izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju, Zakona o komunalnim djelatnostima i Zakona o održavanju zgrada.

- Razgovarali smo i o Crnom vrelu, vodovodnom i komunalnom infrastrukturnom objektu, koji se gradi i o kojem se priča već 15 godina.

Banjaluka i Prijedor su u njega zajedno investirali uz pomoć Vlade Srpske, a problem za dalju fazu predstavljaju neriješeni imovinsko-pravni odnosi - pojasnila je Golićeva.

Razgovarano je i o izgradnji kružnih tokova, regulacionim planovima gradskog područja, izgradnji mostova, te rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, kada su u pitanju veliki infrastrukturni projekti.

Golićeva je navela da bi do kraja januara trebalo da bude izdata upotrebna dozvola za paviljon jedan Studentskog centra “Nikola Tresla”, ukoliko su radovi izvedeni u skladu sa tehničkom dokumentacijom.

- Novi Zakon o uređenju prostora i građenju biće rigorozan kada je riječ o tome ko može da gradi, da projektuje i ko može da izdaje upotrebne dozvole – kazala je Golićeva.

Golićeva je najavila da bi izgradnja šoping centra “Delta siti”, koji će zapošljavati 2.000 radnika, trebalo da bude završena do kraja marta i dodala da im je građevinska dozvola bila izdata čim su donijeli rješenje da su izmirili obaveze prema gradu.

Dozvola za tri dana

Srebrenka Golić je naglasila da ministarstvo za sve velike investicije, ukoliko investitor preda kompletnu dokumentaciju, izdaje građevinsku dozvolu u roku do tri dana.

- Cilj nam je da sve lokalne zajednice najkasnije do 15 dana od podnošenja zahtjeva izdaju građevinsku dozvolu, zbog čega sa Svjetskom bankom i određenom međunarodnom grupacijom intenzivno radimo na uvođenju elektronske građevinske dozvole - naglasila je Golićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana