За инфраструктуру бањалучких приградских и сеоских насеља 450.000 КМ

Весна Поповић
За инфраструктуру бањалучких приградских и сеоских насеља 450.000 КМ

Бањалука - Шумско газдинство би од продаје дрвних сортимената са територије града требало ове године у буџет да уплати око 450.000 КМ, које ће бити уложене у путеве и уређење водотокова у више приградских и сеоских мјесних заједница.

Начелник Одјељења за привреду Раденко Комљеновић рекао је да је то десет одсто од укупног новца оствареног продајом шумских дрвних сортимената са територије града, а што су "Шуме РС" законом обавезне да плате локалној заједници.

Истакао је да се та средства користе за изградњу, реконструкцију и одржавање инфраструктуре и других објеката у руралним подручјима са којих потичу продати сортименти, као и за развој заштићених подручја.

- Очекујемо ове године приход од 450.000 КМ, а што је распоређено кроз програм коришћења средстава од накнада који је усвојила Скупштина града - рекао је Комљеновић.

За уређење водотокова и заштиту од штетног дјеловања вода на потенцијално неразвијеним подручјима града биће утрошено 180.000 КМ.

- За одржавање комуналних објеката и реконструкцију стаза у заштићеном подручју "Парк шума" планирано је 65.000 КМ - навео је Комљеновић.

Прецизирао је да је за одржавање, модернизацију и реконструкцију локалних и некатегорисаних путева у мјесним заједницама Бронзани Мајдан, Драгочај, Рекавице, Крупа на Врбасу и Стричићи предвиђено 200.000 КМ.

Предсједник Савјета МЗ Драгочај Славенко Тадић рекао је да се у саставу те МЗ поред Драгочаја налазе Барловци и Рамићи.

-  За наше потребе би био мален цијели буџет града. Планирана издвајања су кап воде у мору потреба, али у сваком случају смо задовољни што су градске власти уважиле да треба да буде уложено у путеве у Драгочају - навео је Тадић.

Додао је да у овој мјесној заједници има пуно некатегорисаних макадамских путева јер је посљедњих година изграђено доста нових насеља.

- Очекујемо ове године изградњу новог моста преко Драгочајке, што ће знатно  побољшати стање путне инфраструктуре, али и ријешити проблеме бујичних поплава - навео је Тадић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана