Za grb grada 30 prijedloga

Vesna Popović
Za grb grada 30 prijedloga

Banjaluka - Na konkurs za izradu idejnog rješenja grba grada Banjaluka stiglo je 30 prijedloga, a posebna Komisija za izbor do kraja mjeseca dostaviće gradonačelniku Slobodanu Gavranoviću prijedlog koji procijeni kao najbolji.

Potvrdili su to "Glasu Srpske" u Administrativnoj službi grada i dodali da će Komisija za izbor idejnog rješenja izgleda grba pregledati sve pristigle prijedloge i izabrati najadekvatniji, koji će biti u skladu sa odlukom Ustavnog suda i zakonom.

Predsjednik Komisije Marica Slavnić rekla je da prijedlog grba ide gradonačelniku na usaglašavanje, s obzirom na to da je on predlagač Nacrta odluke o izmjeni statuta grada.

- Kada predlagač zajedno sa Komisijom usaglasi prijedlog, on u formi nacrta ide na razmatranje u Skupštinu grada. Ako odbornici takav nacrt usvoje, kreće javna rasprava koja traje 30 dana - precizirala je  Slavnićeva.

Kazala je da bi se Nacrt odluke o izmjeni statuta grada pred odbornicima mogao naći u novembru, a cjelokupan proces mogao bi da bude završen do kraja godine.

Odbornik PDP-a Zoran Talić smatra da je plan gradskih  vlasti da do kraja ove godine završi proces  izbora grba ambiciozan, ali da nije nerealan.

- Najvažnije je to što će se građani pitati o budućem izgledu grba grada Banjaluka. Javna rasprava će pokazati kakve će biti sugestije i komentari građana i na osnovu toga će se donijeti rješenje - rekao je Talić.

Ustavni sud Republike Srpske u februaru ove godine donio je odluku da grb Banjaluke nije u saglasnosti sa Ustavom Srpske, odnosno Zakonom o lokalnoj samoupravi, jer sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda. Iz suda su objasnili da simboli lokalnih zajednica moraju odražavati tradiciju i kulturno i istorijsko nasljeđe svih građana koji u njoj žive.

Skupština

Odbornici Skupštine grada na sjednici u junu, na inicijativu Kluba odbornika SNSD-a, skinuli sa dnevnog reda Nacrt odluke o izmjenama Statuta grada Banjaluka, u okviru koje je trebalo da bude razmatrano rješenje za grb grada koje je predložila Komisija za izmjenu grba. Tada je odlučeno da se do novog prijedloga dođe javnim konkursom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana