Za čistiju Banjaluku 230 novih kontejnera

Aleksandar Stojanović
Za čistiju Banjaluku 230 novih kontejnera

Banjaluka - Raspoređivanje 230 novih kontejnera na području grada počeće danas, a time će biti olakšan odvoz otpada, ali i uklanjanje potencijalnih divljih mini-deponija.

Projekat je vrijedan 200.000 KM i sproveden u okviru zajedničkog projekta Gradske uprave, “Čistoće” i Fonda za zaštitu životne sredine.

Prilikom jučerašnje posjete “Čistoći” gradonačelnik Igor Radojičić je istakao da je u pitanju najveća nabavka kontejnera u posljednje četiri godine, te da će oni znatno unaprijediti komunalne usluge na području grada.

- Nabavljeno je 70 većih kontejnera zapremine 3,2 kubna metra te 160 manjih, čija je zapremina 1,1 kubni metar. Oni će već od danas biti raspoređeni na terenu da bi bili zamijenjeni stari i dotrajali, a veliki broj će biti postavljen i na nove lokacije širom grada - rekao je Radojičić.

Dodao je da će Banjaluka biti čistija, te da će i građani biti zadovoljniji, jer često zovu i pitaju za stanje kontejnera i za mogućnost nabavke dodatnih.

Direktor “Čistoće” Aleksandar Bajić je istakao da će ovom nabavkom biti u potpunosti podmirene potrebe svih mjesnih zajednica.

- Od ukupnog broja kontejnera “Čistoća” je danas donirala gradu 50 kapaciteta 3,2 kubika. Vjerujem da će ovo znatno poboljšati stanje higijene. Od velike je važnosti da bude nastavljeno obnavljanje kontejnera, jer smo imali probleme sa odlaganjem i odvozom otpada u nekoliko naselja. U godinama iza nas nabavljali smo manje količine kontejnera i zbog toga smo imali određenih poteškoća - naveo je Bajić.

Dodao je da su na nekoliko lokacija postavljeni kontejneri za posebno sortirani otpad.

- Brojni su oni koji ne razdvajaju otpad kako bi trebalo. Na pet, šest lokacija su postavljeni kontejneri za razdvojeno smeće. U praksi je to sasvim drugačije, jer nesavjesni građani taj otpad još ne sortiraju kako treba - rekao je Bajić.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove su naveli da će u saradnji sa “Čistoćom” raditi na tome da nepravilnosti koje postoje prilikom odlaganja smeća budu svedene na najmanju moguću mjeru.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je najavio da će 15. oktobra ove godine početi jesenja akcija uređenja grada i da će trajati do 10. novembra.

- Građani će o detaljima akcije biti blagovremeno obaviješteni putem sredstava informisanja i mjesnih zajednica. Ovom prilikom molimo sve građane da sačekaju još nekoliko dana sa odlaganjem krupnog otpada i da to urade u akciji jesenjeg uređenja, da ­bi nam grad bio čistiji i ljepši - rekao je Bilčar.

Popravljanje stanja

Putem aplikacije “Građanska patrola” najviše žalbi građana odnosilo se upravo na nepropisno odlaganje smeća. U Gradskoj upravi su kazali da će postavljanjem novih kontejnera, ali i budućim projektima za uklanjanje otpada, ići u pravcu popravljanja stanja na terenu i obezbjeđivanja čistijeg i urednijeg grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana