За чистију Бањалуку 230 нових контејнера

Александар Стојановић
За чистију Бањалуку 230 нових контејнера

Бањалука - Распоређивање 230 нових контејнера на подручју града почеће данас, а тиме ће бити олакшан одвоз отпада, али и уклањање потенцијалних дивљих мини-депонија.

Пројекат је вриједан 200.000 КМ и спроведен у оквиру заједничког пројекта Градске управе, “Чистоће” и Фонда за заштиту животне средине.

Приликом јучерашње посјете “Чистоћи” градоначелник Игор Радојичић је истакао да је у питању највећа набавка контејнера у посљедње четири године, те да ће они знатно унаприједити комуналне услуге на подручју града.

- Набављено је 70 већих контејнера запремине 3,2 кубна метра те 160 мањих, чија је запремина 1,1 кубни метар. Они ће већ од данас бити распоређени на терену да би били замијењени стари и дотрајали, а велики број ће бити постављен и на нове локације широм града - рекао је Радојичић.

Додао је да ће Бањалука бити чистија, те да ће и грађани бити задовољнији, јер често зову и питају за стање контејнера и за могућност набавке додатних.

Директор “Чистоће” Александар Бајић је истакао да ће овом набавком бити у потпуности подмирене потребе свих мјесних заједница.

- Од укупног броја контејнера “Чистоћа” је данас донирала граду 50 капацитета 3,2 кубика. Вјерујем да ће ово знатно побољшати стање хигијене. Од велике је важности да буде настављено обнављање контејнера, јер смо имали проблеме са одлагањем и одвозом отпада у неколико насеља. У годинама иза нас набављали смо мање количине контејнера и због тога смо имали одређених потешкоћа - навео је Бајић.

Додао је да су на неколико локација постављени контејнери за посебно сортирани отпад.

- Бројни су они који не раздвајају отпад како би требало. На пет, шест локација су постављени контејнери за раздвојено смеће. У пракси је то сасвим другачије, јер несавјесни грађани тај отпад још не сортирају како треба - рекао је Бајић.

Из Одјељења за комуналне послове су навели да ће у сарадњи са “Чистоћом” радити на томе да неправилности које постоје приликом одлагања смећа буду сведене на најмању могућу мјеру.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар је најавио да ће 15. октобра ове године почети јесења акција уређења града и да ће трајати до 10. новембра.

- Грађани ће о детаљима акције бити благовремено обавијештени путем средстава информисања и мјесних заједница. Овом приликом молимо све грађане да сачекају још неколико дана са одлагањем крупног отпада и да то ураде у акцији јесењег уређења, да ­би нам град био чистији и љепши - рекао је Билчар.

Поправљање стања

Путем апликације “Грађанска патрола” највише жалби грађана односило се управо на непрописно одлагање смећа. У Градској управи су казали да ће постављањем нових контејнера, али и будућим пројектима за уклањање отпада, ићи у правцу поправљања стања на терену и обезбјеђивања чистијег и уреднијег града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана