Za boračku populaciju u Banjaluci dva miliona maraka

Vesna Popović
Za boračku populaciju u Banjaluci dva miliona maraka

Banjaluka - Za pomoć borcima, porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima (RVI) u ovogodišnjem budžetu grada planirana su dva miliona maraka, a najveći dio novca, odnosno 775.000 KM biće izdvojeno za stambeno zbrinjavanje ove kategorije stanovništva.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Dragomir Keserović rekao je da su ove godine planirali novac i za druge namjene.

- Pola miliona maraka namijenjeno je za sufinansiranje troškova liječenja, sahrana i nabavke udžbenika djeci poginulih boraca - kazao je Keserović.

Istakao je da je 150.000 KM planirano za pribavljanje idejnog rješenja, izvedbeno-tehničke dokumentacije i otpočinjanje izgradnje Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja grada.

- Za održavanje spomen-obilježja od značaja za grad predvidjeli smo 70.000 KM, a 37.000 za sufinansiranje izgradnje novih - naveo je Keserović.

Govoreći o prošloj godini, Keserović je rekao da je za rješavanje stambenog pitanja boračke populacije dodijeljeno 500.000 KM.

- Od ovog iznosa 485.000 KM su bespovratna novčana sredstva koja su dobila 54 porodice poginulih boraca, dok je 16.000 KM dodijeljeno u vidu subvencije za izdavanje građevinskih dozvola za pet korisnika boračko-invalidske zaštite - precizirao je Keserović.

Kada je u pitanju dodjela jednokratne novčane pomoći iz budžeta grada, korisnicima prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata u prošloj godini odobrena su 1.954 zahtjeva.

- Najveći dio zahtjeva odnosio se na sufinansiranje troškova liječenja za šta je ukupno dodijeljeno 373.000 KM, dok su se ostali zahtjevi odnosili na sufinansiranje troškova sahrane i nabavke udžbenika. I ove godine nastojaćemo da što racionalnije utrošimo planirana sredstva i na taj način pomognemo borcima, porodicama poginulih boraca i RVI - naveo je Keserović.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Goran Rogić rekao je da bi ovogodišnji iznos za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija trebalo da bude dovoljan da obuhvati sve koji se nalaze na konačnoj listi grada za dodjelu bespovratne novčane pomoći.

- Ta lica bi, u zavisnosti od slučaja, trebalo da dobiju između 10.000 i 25.000 KM. Pozitivno je što će ta lista biti ispoštovana do kraja - naveo je Rogić.

Dodao je da, osim toga, oko 130 korisnika čeka na listi za dodjelu stanova.

- Vjerujem da će se to rješavati kroz program Vlade RS za stambeno zbrinjavanje ovih kategorija, kao što je i do sada bio slučaj, tako što će grad obezbijediti zemljište za izgradnju objekta, infrastrukturu i potrebne dozvole, a Vlada graditi stanove - naveo je Rogić.

Napomenuo je da je lani grad obezbijedio sredstva za izgradnju pet spomenika, od čega su tri završena, a dva bi trebalo da budu gotova ove godine.

Podrška projektima

Javni pozivi za predaju projekata udruženja iz oblasti boračko-invalidske zaštite završeni su ovih dana, a za te namjene biće izdvojeno 225.000 KM.

Isti iznos planiran je i za sufinansiranje aktivnosti udruženja iz oblasti boračko-invalidske zaštite koja imaju status udruženja od interesa za grad. Podršku grada prošle godine dobila su 43 projekta deset boračkih organizacija, u iznosu od 160.000 KM, dok su sa 228.000 KM podržane aktivnosti deset boračkih organizacija koje imaju status udruženja od interesa za grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana