За борачку популацију у Бањалуци два милиона марака

Весна Поповић
За борачку популацију у Бањалуци два милиона марака

Бањалука - За помоћ борцима, породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима (РВИ) у овогодишњем буџету града планирана су два милиона марака, а највећи дио новца, односно 775.000 КМ биће издвојено за стамбено збрињавање ове категорије становништва.

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Драгомир Кесеровић рекао је да су ове године планирали новац и за друге намјене.

- Пола милиона марака намијењено је за суфинансирање трошкова лијечења, сахрана и набавке уџбеника дјеци погинулих бораца - казао је Кесеровић.

Истакао је да је 150.000 КМ планирано за прибављање идејног рјешења, изведбено-техничке документације и отпочињање изградње Централног спомен-обиљежја погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата са подручја града.

- За одржавање спомен-обиљежја од значаја за град предвидјели смо 70.000 КМ, а 37.000 за суфинансирање изградње нових - навео је Кесеровић.

Говорећи о прошлој години, Кесеровић је рекао да је за рјешавање стамбеног питања борачке популације додијељено 500.000 КМ.

- Од овог износа 485.000 КМ су бесповратна новчана средства која су добила 54 породице погинулих бораца, док је 16.000 КМ додијељено у виду субвенције за издавање грађевинских дозвола за пет корисника борачко-инвалидске заштите - прецизирао је Кесеровић.

Када је у питању додјела једнократне новчане помоћи из буџета града, корисницима права из области борачко-инвалидске заштите и заштите цивилних жртава рата у прошлој години одобрена су 1.954 захтјева.

- Највећи дио захтјева односио се на суфинансирање трошкова лијечења за шта је укупно додијељено 373.000 КМ, док су се остали захтјеви односили на суфинансирање трошкова сахране и набавке уџбеника. И ове године настојаћемо да што рационалније утрошимо планирана средства и на тај начин помогнемо борцима, породицама погинулих бораца и РВИ - навео је Кесеровић.

Предсједник Градске борачке организације Горан Рогић рекао је да би овогодишњи износ за стамбено збрињавање борачких категорија требало да буде довољан да обухвати све који се налазе на коначној листи града за додјелу бесповратне новчане помоћи.

- Та лица би, у зависности од случаја, требало да добију између 10.000 и 25.000 КМ. Позитивно је што ће та листа бити испоштована до краја - навео је Рогић.

Додао је да, осим тога, око 130 корисника чека на листи за додјелу станова.

- Вјерујем да ће се то рјешавати кроз програм Владе РС за стамбено збрињавање ових категорија, као што је и до сада био случај, тако што ће град обезбиједити земљиште за изградњу објекта, инфраструктуру и потребне дозволе, а Влада градити станове - навео је Рогић.

Напоменуо је да је лани град обезбиједио средства за изградњу пет споменика, од чега су три завршена, а два би требало да буду готова ове године.

Подршка пројектима

Јавни позиви за предају пројеката удружења из области борачко-инвалидске заштите завршени су ових дана, а за те намјене биће издвојено 225.000 КМ.

Исти износ планиран је и за суфинансирање активности удружења из области борачко-инвалидске заштите која имају статус удружења од интереса за град. Подршку града прошле године добила су 43 пројекта десет борачких организација, у износу од 160.000 КМ, док су са 228.000 КМ подржане активности десет борачких организација које имају статус удружења од интереса за град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана