Za Krst časni plivaju najhrabriji mladići

Danijela Stokanić
Za Krst časni plivaju najhrabriji mladići

Banjaluka - Pravoslavni vjernici i Srpska pravoslavna crkva sutra proslavljaju Bogojavljenje, a ove godine za Krst časni u hladnoj vodi Vrbasa plivaće 34 mladića.

Rekao je ovo “Glasu Srpske” protonamjesnik u Hramu Hrista Spasitelja Dragan Maksimović.

- Ove godine broj hrabrih mladića je mnogo veći, za razliku od prošlih godina. Do juče su se prijavila 34 učesnika, a moguće je da će im se priključiti još plivača - kazao je Maksimović.

On je pohvalio što se ove godine prijavio veći broj zainteresovanih, koji se na plaše da plivaju u Vrbasu sa željom da nastave tradiciju i podsjetio da je lani plivalo 26, a godinu ranije 23 mladića.

Otac Dragan je istakao da je ovo jedan od pokazatelja da litija sve više dobija na značaju, a jedan broj prijavljenih momaka plivao je i prošle godine.

- Uslov je da su svi mladići kršteni, punoljetni i da imaju želju da se priključe ovom poduhvatu. Svi koji isplivaju su zapravo pobjednici, ali će ipak samo jedan od njih biti nagrađen velikim zlatnikom. Ostali učesnici dobiće prigodne poklone - objasnio je Maksimović.

Bogojavljenska liturgija biće služena u svim hramovima na području grada.

- Arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja služiće njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem. Poslije liturgije svi prisutni uputiće se zajedno sa bogojavljenskom litijom gradskim ulicama ka Gradskom mostu, odnosno mostu Patre, gdje će biti obavljeno spuštanje Krsta časnog u rijeku Vrbas - kazao je Maksimović.

Dodao je da je ovo tek četvrti put poslije Drugog svjetskog rata da se organizuje plivanje za Krst časni.

- Ovo je četvrta obnovljena bogojavljenska litija u našem gradu od 2010. godine. Banjalučka litija je isto tako postojala i prije Drugog svjetskog rata - rekao je Maksimović.

Pobjednici

Prošle godine do Krsta časnog prvi je doplivao Banjalučanin Aleksa Jošić, dok je godinu ranije pobjedu odnio njegov brat Vasko Jošić, a obojica će plivati i ove godine.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana