Вук заклао четири овце у Рацунама

Игор Пилиповић
Вук заклао четири овце у Рацунама

Бањалука - Вук је заклао четири овце у селу Рацуне на обронцима Мањаче. Јуче је упао у стада Борислава и Марка Амиџића која су била на пашњацима и направио крвави пир.

- Био је то вук самотњак. Код мене су заклане три, а код комшије једна. Као и свака звијер напао је рано ујутро. Када сам дошао на пашњак, оно што сам затекао било је шокантно. Сваком сточару је тешко када изгуби своје благо -  прича Борислав Амиџић.

Рацуне су удаљене четрдесетак километара од центра града и дивље звијери нису ријеткост јер поред вука и медвједи знају да нападну стоку на овом подручју.

- Мјештани су већ дуже вријеме у страху јер крволоке затичу не само на пашњацима већ и око кућа и штала. Вукови и медвједи су све чешћи "гости" села дуж кањона Врбаса. Није једноставно када наиђеш на трагове звијери. Помислиш на дјецу и нејач јер могу сутра напасти и на њих. Вук јесте крволок, али већи страх међу људима је од медвједа. Њих можемо да видимо и усред бијела дана - додаје Амиџић.

Истиче да је његов комшија Марко позвао полицију.

- Они су му рекли да треба да се поднесе захтјев у ловачко удружење и свашта још нешто. Да бисмо заштитили нашу стоку, морамо да испунимо стотину папира и направимо више трошкова него што кошта једна овца. Ваљда неко треба да заштити човјека и његову имовину од звијери, а не њих од нас који смо оштећени - не крије разочарење Амиџић.

И није само вук узео свој данак већ је у Леденицама, такође на обронцима Мањаче, медвјед напао стадо оваца, а једна је раскомадана.

Секретар Ловачког друштва "Змијање" Веселко Пејић каже да они савјетују људима да оду у Градску управу, пријаве случај и након тога иде комисија која, ако установи да је штету починио медвјед, онда она буде надокнађена по вриједности коју комисија оцијени.

- Ако је у питању напад вука, ту не постоји надокнада - рекао је Пејић.

Додаје да су ловци ове године одстријелили два вука.

- У овом моменту једино што се сада може рећи тим људима је да се вук боји човјека и да чобани треба да буду близу стада. Исто тако, ако су овце на ливади, треба ставити електричну ограду јер вук неће преко ње. Савјетујемо и ложење ватре јер се ова звијер и ње боји - казао је Пејић.

Разлике

Веселко Пејић каже да се напад медвједа и вука разликују.

- Вук за разлику од медвједа, који узме једну овцу и однесе, није задовољан једном жртвом. Зна заклати више грла стоке  и оставити их тако јер само крв исише - рекао је Пејић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана