Vrtići na Starčevici i Obilićevu čekaju namještaj

Vesna Popović
Vrtići na Starčevici i Obilićevu čekaju namještaj

Banjaluka - Vrtići u Krfskoj ulici u Obilićevu i u prostoru bivšeg restorana "Ognjište" na Starčevici trebalo bi da počnu da rade do kraja godine pod uslovom da grad za njih obezbijedi opremu i namještaj.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je objasnio da će narednih dana na tu temu razgovarati sa menadžmentom Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

- Pokušaćemo dio sredstva da obezbijedimo iz gradske kase, a drugi dio putem donacija kako bismo opremili ta dva vrtića i što prije ih stavili u funkciju - naglasio je Gavranović. Dodao je da su građevinski radovi u Krfskoj ulici završeni.

- Na objektu "Ognjišta" radovi su u završnoj fazi, a potrebno je još uraditi samo spoljno uređenje oko objekta - naveo je Gavranović.

Rekao je da je pripremljena projektna dokumentacija i za izgradnju novog objekta vrtića "Kolibri" u Lazarevu.

- Predviđeno je da novi vrtić bude izgrađen uz već postojeći, koji je predviđen za rušenje - naveo je Gavranović i dodao da trenutno traže novac za njegovu izgradnju.

- Ako u naredna dva mjeseca ne obezbijedimo novac, onda ćemo planirati sredstva u budžetu grada za iduću godinu - naveo je Gavranović i naglasio da će za izgradnju ovog vrtića biti potrebno više od milion KM.

Potpredsjednik Savjeta MZ Starčevica Dražen Milosavljević je rekao da će se otvaranjem ovog vrtića smjestiti samo manji broj djece iz ovog naselja.

- Ovoj mjesnoj zajednici potreban je veći vrtić, jer će i dalje veliki broj djece morati ići u druga naselja - rekao je Milosavljević.

Rekonstrukcija, adaptacija i promjena namjene postojećeg objekta restorana "Ognjište" u prostor vrtića počela je 10. jula. Vrijednost ugovorenih radova iznosila je 285.170 KM. Adaptacija prostora za vrtić u Krfskoj ulici počela je krajem prošle godine, a u te svrhe grad je izdvojio 92.394 KM. Prostor se nalazi u dijelu prizemlja postojećeg kolektivnog stambeno-poslovnog objekta. U vrtićima je trenutno smješteno oko 2.200 mališana, dok na mjesto u obdaništu čeka oko 1.800 djece. U okviru Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje nalazi se 20 vrtića.

Dragočaj

Prema najavama iz Gradske uprave, mališani u mjesnoj zajednici Dragočaj uskoro bi trebalo da dobiju vrtić koji će se nalaziti u prostorijama OŠ "Desanka Maksimović" u tom naselju.

- Za ovaj vrtić zainteresovani su roditelji 52 mališana. Nastojaćemo da u skorije vrijeme dvije učionice ove škole osposobimo za djecu predškolskog uzrasta - rekli su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana