Вртић на Старчевици није занимљив за грађевинце

Весна Поповић
Вртић на Старчевици није занимљив за грађевинце

Бањалука - Преуређење градског пословног простора у улици Марка Краљевића у Обилићеву за потребе новог вртића за сада је на чекању, јер се ниједна грађевинска фирма није јавила на тендер за избор извођача радова.

Потврдио је то начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар и додао да тај застој неће угрозити планове градских власти да тај простор у овој години претворе у нови вртић.

- Стварно нисам могао да вјерујем када сам сазнао да није стигла ниједна понуда за тај пројекат. Да се радило о неком сложенијем послу, рекао бих да код нас нема фирми које би то могле урадити, али је ријеч о преуређењу пословног простора - рекао је Билчар.

Да би реализовали предвиђени план Билчар је рекао да ће одмах објавити нови тендер, с надом да ће се овај пут грађевинске фирме на њега пријавити.

Простор за нови вртић у Обилићеву има 168 квадратних метара и предвиђен је за смјештај око 50 малишана. Билчар је напоменуо да је ове године планирано и преуређење још два пословна простора за потребе нових вртића.

- За те намјене у буџету је планирало 420.000 КМ, а дио новца ће бити обезбијеђен кроз донације - казао је Билчар.

Напоменуо је да ће кроз донацију Удружења осигуравајућих кућа РС од око 80.000 КМ бити реновиран један простор за потребе вртића у Росуљама, који би требало да прими 30 дјеце.

- У недјељу су нас обавијестили да су изабрали извођача и да би ускоро требало да буде потписан уговор након чега ћемо знати када ће радови почети и колико ће трајати. Сигуран сам да ће овај вртић бити готов у овој години - навео је Билчар.

Казао је да је отварање трећег вртића планирано на Старчевици у простору који тренутно користи Градска развојна агенција (ЦИДЕА).

- Чекамо да се ЦИДЕА исели након чега би требало да буде објављен тендер за избор фирме која ће бити задужена за те радове - казао је Билчар.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић је рекла да у градским вртићима борави 2.220 дјеце и исто толико се налази на листи чекања.

- Нисмо у могућности да изађемо у сусрет тим захтјевима због недостатка простора. Изузетно је важно да у Бањалуци буду отворени нови објекти, јер само на тај начин можемо повећати проценат дјеце обухваћене предшколским образовањем са 35 одсто, колико је сада, на 90 одсто, што је циљ - казала је Куртиновићева.

Донација

Петар Билчар је рекао да очекују још једну донацију која ће највјероватније бити усмјерена на проширење вртића "Бубамара" у Обилићеву.

- У другом дијелу објекта у којем се налази тај вртић раније је била стоматолошка амбуланта. Сада се не користи за те намјене и планирамо да тај продужетак преуредимо за смјештај још једне вртићке групе - објаснио је Билчар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана