Vrbas ponovo boje u crveno

Jasmina Perišić
Vrbas ponovo boje u crveno

Banjaluka - Krajiška ljepotica rijeka Vrbas, kojoj je ispjevana pjesma "Zelena rijeko" zbog ljepote, juče je bila zamućena i obojena u crveno! Otpadne vode i potok Jularac koji se ulivaju preko ispusta između Rebrovačkog i mosta Venecija donijeli su neku vrstu farbe, zamutili vodu i uznemirili građane.

Građani koji su šetali uz obalu rijeke pozvali su gradsku Inspekciju za vode koja je odmah izašla na teren. Nažalost, nisu utvrdili tačan uzrok koji je izazvao ovu pojavu.

- Inspekcija za vode je juče izašla na teren čim je prijavljeno da se u Vrbasu pojavila crvena mrlja. Međutim, kad su inspektori stigli do lica mjesta, voda se razbistrila i gotovo da nije bilo crvenih tragova pa nismo mogli da uzmemo uzorak - rekli su u Gradskoj upravi.

Istakli su da je utvrđeno da boja nije prouzrokovala uništenje ribljeg fonda i riječne flore.

- Očigledno se radilo o biorazgradivoj materiji, pa nema tragova zagađenja. Pozvali smo odmah ekipu preduzeća "Vodovod". Oni su potvrdili da je na potočić Jularac, koji se uliva u Vrbas, priključeno više kanalizacionih odvoda i vjerovatno je kroz jedan u rijeku stigla i sporna boja. Zbog toga je teško utvrditi ko je od preduzeća ili pojedinaca ispustio crvenu materiju - rekli su Gradskoj upravi.

Dodali su da će u narednom periodu nadležno odjeljenje obilaziti sve subjekte koji u svojoj djelatnosti koriste boje.

- Pokušaćemo da utvrdimo ko tačno ispušta boju u rijeku. Želimo i da utičemo na svijest građana da više povedu računa o svojoj okolini, te da svaki sličan slučaj prijave inspekciji - kazali su u Gradskoj upravi.

Mještanin naselja Borik Saša Petrović, koji je na šetalištu nadomak mjesta na kojem se mrlja pojavila šetao sa psom, kaže da je vidio crvenu boju u rijeci.

- Ne znam šta se dešava. Bio sam zaprepašćen. Pored silne kanalizacije koja se sliva u Vrbas, još su nesavjesni pojedinci počeli i boje da ispuštaju. Žalosno je da još više uništavamo ionako zagađenu okolinu. Većina ljudi nema svijesti o tome da, kako se mi ponašamo prema prirodi, tako će nam ona i uzvratiti - rekao je Petrović.

Učestala pojava

Postala je učestala pojava da neko ispušta crvenu boju u rijeku Vrbas. Tako je bilo nedavno kod Rebrovačkog mosta i Pravnog fakulteta, a prije deset dana crvena mrlja primijećena je i u rijeci Vrbanji.

Iz Gradske uprave su tada rekli da je mrlju u Vrbanji prouzrokovala fabrika papira "Celeks".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana