Vrbas čiste od 6.000 kubika plutajućeg otpada

Vesna Popović
Vrbas čiste od 6.000 kubika plutajućeg otpada

Banjaluka - Interventno uklanjanje 6.000 kubnih metara plutajućeg otpada koji je zaustavila mreža u “Eko-centru Bočac jezero” trebalo bi da počne krajem avgusta i za okončanje tog posla biće potrebno tri mjeseca.

Rečeno je to u petak nakon što su ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, direktor Hidroelektrane na Vrbasu Nedeljko Kesić te gradonačelnik Igor Radojičić obišli eko-centar.

Golićeva je rekla da će se Hidroelektrane na Vrbasu pobrinuti da se akumulirani otpad ovaj put očisti.

- Interventno čišćenje samo privremeno rješava ovaj problema.  Kako bismo našli trajno rješenje za uklanjanje ovog otpada moramo razgovarati sa Vladom Federacije BiH te sa predstavnicima svih opština koje se nalaze uzvodno i nizvodno na Vrbasu - kazala je Golićeva. 

Kesić je rekao da redovno održavaju hidroakumulaciju jezera Bočac u dužini od 14 kilometara.

- Mreža koja zaustavlja otpad je poseban problem jer je preopterećena. Hidroelektrane su se ovaj put javile da uklone smeće. Raspisan je tender za izbor izvođača radova,  a posao vrijedan 55.000 KM bi trebalo početi krajem ovog mjeseca. Procjena je da je potrebno oko tri mjeseca da se to očisti pod uslovom da oni koji budu radili imaju odgovarajući nivo vode kako bi ga lakše čistili.  Mi ćemo se potruditi da im izađemo u susret - rekao je Kesić.

Smatra da uklanjanje otpada treba institucionalno riješiti.

- Samo tako možemo doprinijeti tome da rijeka Vrbas ostane što čistija - rekao je Kesić.

Igor Radojičić je rekao da smeće koje zaustavlja mreža predstavlja ekološki problem  koji stoji iznad  Banjaluke  i opština nizvodno na Vrbasu već dugo vremena.

- Kada ne bi bilo ove mreže velika količina plastike drveta i drugog krupnog otpada bi se slila u grad - rekao je Radojičić.

Kazao je da je zaustavljanje otpada koncept koji je počeo prije 15 godina ali da više nije finansijski održiv.

-  Već sedmicama razgovaramo i pokušavamo naći rješenje kako da spriječimo da ovo smeće ne bi krenulo niz Vrbas. Interventno će priskočiti Hirdroelektrana koja će se  angažovati na vađenju otpada kako se ova ekološka bomba ne bi sručila na grad. Na nama je da sa resornim ministarstvom, Fondom zaštite životne sredine i drugim opštinama iz federacije nađemo sistematsko rješenje za ovaj problem - rekao je Radojičić. 

Apel

Igor Radojičić rekao je da je sakupljeni otpad posljedica nemara građana.

- Na mreži je ogromna količina otpada koje ljudi bacaju u vodu. Apelujem da ovakve posljedice ne izazivaju svojim nesavjesnim postupanjem  - rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana