Вожња таксијем у Бањалуци скупља и до 20 одсто

Весна Поповић
Вожња таксијем у Бањалуци скупља и до 20 одсто

Бањалука - Већина такси превозника смањила је попусте, па они који користе њихове услуге треба да припреме од десет до 20 одсто више новца него што су раније издвајали.

Тако муштерије могу да забораве на попусте од 50 одсто, јер им ова олакшица сада износи 30 процената. Таксисти који су давали 30 одсто попуста на своје услуге, сада умањују цијену за 20 процената. Предсједник Удружења „Бањалучки такси" Драган Пуришић је рекао да је седам такси удружења одлучило да коригује попуст.

- Цијена старта за сва удружења је остала иста - двије марке, а вожња кошта 1,5 КМ по километру. Ми у „Бањалучком таксију" смо имали попуст од 30 одсто, који је сада умањен на 20 одсто - рекао је Пуришић.

Додао је да су осим њих попуст са 30 на 20 одсто умањили „Еуро", „Макси"  и „Биг" такси.

- Удружења која су имала попуст од 50 одсто смањила су на 30 одсто и то „Идеал", „Мобил" и „Бел" такси - казао је Пуришић.

Објаснио је да је, на примјер, за краћу градску вожњу од пет КМ путник раније са попустом плаћао 3,50 КМ, док сада мора да издвоји око четири КМ.

- За мало дуже релације које су, на примјер, коштале десет КМ, путник је са урачунатим попустом раније плаћао седам КМ, а сада ће дати осам КМ - казао је Пуришић и додао да је ова промјена ступила на снагу прије десетак дана.

Предсједник Удружења „Макси такси" Миле Прерад је рекао да је корекција попуста била неопходна из више разлога.

- Трошкови рада и намети су сваким даном већи. Морали смо смањити попусте, јер више није било могуће радити са тим цијенама - казао је Прерад.

Објаснио је да таксисти користе цјеновник за превоз путника који је овјерила Градска управа. 

- То се није мијењало, али ми имамо могућност да се на нивоу удружења договоримо да смањимо или да повећамо попуст. За то нам није потребна сагласност града - рекао је Прерад. 

Из Одјељења за саобраћај и путеве поручују да је цијена такси превоза, по километру, старт вожње и друго унапријед одређена по цјеновнику услуга.

- Цијену утврђују такси превозници, који морају доставити цјеновник нашем одјељењу на овјеру. Такав цјеновник мора бити истакнут на видном мјесту у возилу како би путник знао колико га кошта та услуга - казали су у овом одјељењу.

Према подацима Градске управе, у Бањалуци има 265 такси возила.

„Патрол такси" без промјене

Ван такси удружења у граду дјелује фирма „Патрол такси" у којој су потврдили да нису мијењали цијену вожње.

- На снази је цјеновник из 2012. године који се није мијењао, а то је 1,60 КМ за старт и 1,20 КМ по километру пређеног пута, а вожња по макадаму је десет КМ - рекли су у овом предузећу. 

Промјена попуста по такси удружењима

са 50 на 30 одсто

- „Идеал"

- „Мобил"

- „Бел"

са 30 на 20 одсто

- „Бањалучки"

- „Еуро"

- „Макси"

- „Биг"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана