Vozilima u Česmi širi kolovoz, pješaci dobijaju trotoar

Vesna Popović
Vozilima u Česmi širi kolovoz, pješaci dobijaju trotoar

Banjaluka - Rekonstrukcija dijela glavne saobraćajnice kroz naselje Česma od novoizgrađenog mosta preko rijeke Vrbanja do pravoslavne crkve trebalo bi da bude završena za dva mjeseca, a njome će biti omogućen bolji protok vozila te kretanje pješaka, koji bi konačno na tom dijelu trebalo da dobiju trotoare.

Početku radova na dionici puta dugoj 818 metara u ulici Petra Velikog u petak je prisustvovao i gradonačelnik Igor Radojičić koji je rekao da će za ove radove biti izdvojeno oko 750.000 KM.

- Ovo je jedan od većih poslova u oblasti saobraćaja u ovoj godini. Riječ je o potpunoj modernizaciji saobraćajnice koja će biti širine šest metara, sa obostranim trotoarima, novom javnom rasvjetom, autobuskim stajalištima i oborinskom kanalizacijom - naglasio je Radojičić.

Naglasio je da je rekonstrukcija ove saobraćajnice već dugo postavljana kao zahtjev samih mještana Česme.

- Sada ćemo imati daleko bolje uslove u ovom naselju, koje je veoma postradalo u poplavama 2014. godine, i upravo sredstva koja ćemo iskoristiti za obnovu ulice smo dobili na osnovu programa oporavka od poplava - rekao je Radojičić.

Kazao je da izvođač radova preduzeće "Kozaraputevi" ima rok od 60 radnih dana za njihov završetak. Kada je riječ o planovima za naselje Česma, Radojičić je rekao da u saradnji grada i UNDP-ja u ovoj godini treba da počne rekonstrukcija škole koja je u lošem stanju.

- Radićemo i dio vodovoda u Česmi dva, a o Česmi četiri razgovaramo sa opštinom Laktaši radi rješavanja urednog snabdijevanja vodom za nekoliko stotina domaćinstava - naveo je Radojičić.

Rekao je da je u Česmi potrebna i sanacija nasipa kod rijeke Vrbanje čiju realizaciju koče neriješeni imovinsko-pravni odnosi.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić rekao je da je na projektu veoma važna saradnja mještana.

- Ukoliko ne bude dobre komunikacije sa mještanima, cijeli projekat može doći u pitanje. Da bi izvođač nesmetano radio, neophodno je da se što prije počne sa skidanjem ograda i da se omogući pristup izvođaču radova - rekao je Sandić.

Napomenuo je da su za vrijeme rekonstrukcije ulice mogući povremeni prekidi u odvijanju saobraćaja.

- Nastojaćemo da ti prekidi budu u vremenskim intervalima kada je saobraćajnica najmanje opterećena - kazao je Sandić.
Tehnički direktor "Kozaraputeva" Dejan Gaković je rekao da će se ovo preduzeće truditi da ispoštuje zadati rok. Dodao je da će u sklopu ovog projekta biti urađeno i 100 metara obaloutvrde u ulici Veljka Mlađenovića. 

Most na čekanju

U poplavama 2014. godine u Česmi je uništen most preko rijeke Vrbas, a Igor Radojičić je rekao da će izgradnja novog zavisiti od stanja u budžetu grada u narednim godinama.

- Banjaluci pored novog Zelenog mosta trebaju još tri mosta. To su mostovi u Docu, prema Krminama i ovdje u Česmi. Idućih godina od novca kojim budemo raspolagali planiraćemo i radove - kazao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana