Возилима у Чесми шири коловоз, пјешаци добијају тротоар

Весна Поповић
Возилима у Чесми шири коловоз, пјешаци добијају тротоар

Бањалука - Реконструкција дијела главне саобраћајнице кроз насеље Чесма од новоизграђеног моста преко ријеке Врбања до православне цркве требало би да буде завршена за два мјесеца, а њоме ће бити омогућен бољи проток возила те кретање пјешака, који би коначно на том дијелу требало да добију тротоаре.

Почетку радова на дионици пута дугој 818 метара у улици Петра Великог у петак је присуствовао и градоначелник Игор Радојичић који је рекао да ће за ове радове бити издвојено око 750.000 КМ.

- Ово је један од већих послова у области саобраћаја у овој години. Ријеч је о потпуној модернизацији саобраћајнице која ће бити ширине шест метара, са обостраним тротоарима, новом јавном расвјетом, аутобуским стајалиштима и оборинском канализацијом - нагласио је Радојичић.

Нагласио је да је реконструкција ове саобраћајнице већ дуго постављана као захтјев самих мјештана Чесме.

- Сада ћемо имати далеко боље услове у овом насељу, које је веома пострадало у поплавама 2014. године, и управо средства која ћемо искористити за обнову улице смо добили на основу програма опоравка од поплава - рекао је Радојичић.

Казао је да извођач радова предузеће "Козарапутеви" има рок од 60 радних дана за њихов завршетак. Када је ријеч о плановима за насеље Чесма, Радојичић је рекао да у сарадњи града и УНДП-ја у овој години треба да почне реконструкција школе која је у лошем стању.

- Радићемо и дио водовода у Чесми два, а о Чесми четири разговарамо са општином Лакташи ради рјешавања уредног снабдијевања водом за неколико стотина домаћинстава - навео је Радојичић.

Рекао је да је у Чесми потребна и санација насипа код ријеке Врбање чију реализацију коче неријешени имовинско-правни односи.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић рекао је да је на пројекту веома важна сарадња мјештана.

- Уколико не буде добре комуникације са мјештанима, цијели пројекат може доћи у питање. Да би извођач несметано радио, неопходно је да се што прије почне са скидањем ограда и да се омогући приступ извођачу радова - рекао је Сандић.

Напоменуо је да су за вријеме реконструкције улице могући повремени прекиди у одвијању саобраћаја.

- Настојаћемо да ти прекиди буду у временским интервалима када је саобраћајница најмање оптерећена - казао је Сандић.
Технички директор "Козарапутева" Дејан Гаковић је рекао да ће се ово предузеће трудити да испоштује задати рок. Додао је да ће у склопу овог пројекта бити урађено и 100 метара обалоутврде у улици Вељка Млађеновића. 

Мост на чекању

У поплавама 2014. године у Чесми је уништен мост преко ријеке Врбас, а Игор Радојичић је рекао да ће изградња новог зависити од стања у буџету града у наредним годинама.

- Бањалуци поред новог Зеленог моста требају још три моста. То су мостови у Доцу, према Крминама и овдје у Чесми. Идућих година од новца којим будемо располагали планираћемо и радове - казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана