Возачи задовољни, пјешаци негодују

Милош Васиљевић
Возачи задовољни, пјешаци негодују

Бањалука - Новоизграђена дионица источног транзита увелико је растеретила саобраћај, смањивши гужве на потезу између Старчевице и Обилићева, али још није урађен тротоар који је неопходан како би пјешаци били безбједни, због чега су станари из околних зграда незадовољни јер су свакодневно изложени опасности.

Из Градске управе, у чијој је надлежности изградња тротоара, истакли су да ови радови слиједе у другој фази пројекта, додавши да још није утврђен тачан термин када ће почети.

- Пројектом је планирана градња обостраних бициклистичких и пјешачких стаза јер у првој фази то није било предвиђено - казали су у Градској управи.

Осим ових радова, планиран је и наставак градње источног транзита према фабрици обуће “Бема”, што ће додатно растеретити саобраћај.

- Изградња источног транзита, од Крфске улице до улице Гаврила Принципа, планирана је за ову годину. Урађена је пројектна документација, ријешени су имовинско-правни односи, а у току је поступак јавне набавке за избор најповољнијег извођача - казали су у Градској управи и додали да није предвиђено спајање улице Стевана Булајића с источним транзитом.

Док возачи кажу да им је сада много лакше, пјешаци истичу да им је угрожена безбједност јер су приморани да ходају саобраћајницом тик уз возила.

- Спајање транзита од великог је значаја за све нас, али једва чекамо да добијемо тротоар јер су пјешаци у опасности, а нарочито дјеца - казала је Марија Лазић из Обилићева.

Пензионер са Старчевице Марко Рачић казао је да је добро то што ће ове године кренути градња тротоара.

- Морамо сачекати док се то заврши, и онда ће то бити модерна саобраћајница, од непроцјењивог значаја, посебно за насеља Старчевицу и Обилићево. Морамо бити стрпљиви - поручује Рачић.

Дионица источног транзита у дужини од 440 метара, на коју се чекало дуже од три деценије, отворена је 14. јуна, у чију су изградњу “Путеви РС” уложили 805.000 КМ.

Нема нових пасарела

Већину грађана који живе у близини источног транзита интересовало је да ли ће бити изграђене пасареле.

- Програмом уређења грађевинског земљишта у 2018. години није предвиђена изградња пасарела на источном транзиту - рекли су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана