Volonter Mitar Medović (92) pola vijeka u humanoj misiji

Miloš Vasiljević
Volonter Mitar Medović (92) pola vijeka u humanoj misiji

Banjaluka - Hladni zimski dani i deseta decenija života u koju je zakoračio, nisu prepreka za Mitra Medovića, najstarijeg volontera u Srpskoj, da pomaže svojim sugrađanima.

Ovaj devedesetdvogodišnji humanista već pola vijeka pomaže onima kojima je pomoć neophodna, i sa ponosom kaže to će činiti dok god god bude mogao.

Starina vedrog duha i velikog srca, predsjednik je organizacije Crvenog krsta u naselju Borik, a više od pola svog života ugroženima pomaže bez ikakve naknade.

- Kada je potrebna pomoć starim i nemoćnim, sirotinji ili nepokretnima, u meni se probudi snaga i želja da im budem pri ruci i olakšam životne nedaće. Srećan sam što sam u proteklih 50 godina pomagao tim ljudima i bar malo im uljepšao surovu svakodnevicu - poručuje Medović koji je za svoj humanitarni rad primio veliki broj priznanja i odlikovanja.

Ovaj penzionisani policajac je kazao da je najsrećniji kada vidi mlade snage kako idu njegovim stopama.

Da i u teškim vremenima ima mnogo onih za koje humanost i solidarnosti nema cijenu, potvrđuju i u Gradskoj organizaciji Crvenog krsta gdje kažu da imaju 3.500 članova na koje uvijek mogu računati. Dobrovoljno i besplatno svakodnevno pomažu ugroženima, daruju krv bolesnima, a starim i iznemoglim staračke dane čine lakšim i ljepšim.

Među njima je Medović, koji je juče u prostorijama Crvenog krsta uveličao obilježavanje Međunarodnog dana volontera.

Sekretar ove organizacije Željkica Ilić naglašava da je veoma zadovoljna odzivom humanista koji su uvijek spreni da pomognu, istakavši da među njima ima svih generacija.

- Naši članovi su volonteri podmlatka, učenici i studenti, volonteri u omladinskom klubu, mjesnim organizacijama i firmama - navela je Ilićeva.

Prema riječima predsjednika Udruženja građana „Mozaik prijateljstva“ Miroslava Subašića svaki volonter dobro dođe, jer imaju mnogo posla na terenu.

- Članovi našeg udruženja uglavnom pakuju hranu, te je dostavljaju onima koji su nemoćni. Osim humanitarnog rada, akcenat stavljamo i na ekologiju, uklanjamo otpad, te vodimo računa o pošumljavanju - naglasio je Subašić.

Crveni krst

Omladinski klub Crvenog krsta broji 75 aktivnih volontera, u školama je oko 1.100 članova, a u raznim organizacijama 950.

- Moramo se prisjetiti poplava iz 2014. godine i tada je Crveni krst angažovao sve svoje članove, koji su pomagali u  teškim trenucima - rekla je Željkica Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana